Kočner prišiel na proces s Ruskom, spomenul obsadenie televízie

TA3 TASR SITA
29.9.2020 11:50

Na pojednávaní v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej s obžalovaným Pavlom Ruskom, bossom sýkorovcov Róbertom Lališom i stredoslovenským bossom Mikulášom Černákom vypovedal aj Marian Kočner. Spomenul aj známe "obsadenie" televízie z konca 90. rokov.

O príprave vraždy vraj nevie

"Neviem k skutku (prípravy vraždy) nič povedať," vypovedal pred senátom okresného súdu Kočner. Z obžalovaných v kauze vraj pozná len Ruska - Mikuláša Černáka a Miloša Kaštana nepozná. S Lališom alias Kýblom sa stretol možno "dva razy". Poškodenú Klaus-Volzovú pozná.

V novembri 2017 bol k skutku vypočutý, na výpoveď si však nepamätá. Ani k stretnutiu Černáka s Ruskom sa nevedel vyjadriť a nemá žiadnu vedomosť, že by sa takéto stretnutie malo uskutočniť v Banskej Bystrici. Kočner ku kauze disponuje podľa vlastných slov len informáciami z médií.

Utiekla Volzová takmer s plačom?

S  Klaus-Volzovou sa spoznal na konci roka 1997 alebo začiatkom roka 1998, keď ich zoznámil Peter Čongrády alias Čongi. "Čongi sa s ňou poznal dlhšiu dobu," povedal. Okrem toho vypovedal aj k situácii v prípade pohľadávky v TV Markíza, o ktorú mal záujem. "Dôležitá a zaujímavá je jedna vec. Pani Volzová ubezpečovala, že Pavla R. nemá v televízii nikto rád a, naopak, ona je u zamestnancov obľúbená a prejavila záujem televíziu viesť. My sme s vedením televízie nemali skúsenosti," povedal Kočner.

Spomenul známu situáciu, ktorá nastala pri jeho vstupe do televízie a zhromaždenie stoviek ľudí na záchranu televízie. Prekvapujúce podľa neho bolo, že za Klaus-Volzovú sa postavili len dvaja ľudia z Markízy. Pred zhromaždením odmietla vystúpiť. "Dá sa povedať že z Markízy utiekla Volzová takmer s plačom," spomenul si svedok. Vtedy podľa jeho slov nadobudol presvedčenie, že v podstate len nebola spokojná s postavením v televízii.

"Mala menšiu kanceláriu, menej hodnotné auto, dlhodobo sa snažila o ovládnutie Markízy a odvolať Pavla Ruska na valnom zhromaždení z funkcie," povedal. Podľa jeho výpovede nikdy nespomenula, že má nejaký strach, že by ju niekto sledoval a vyhrážal sa jej. "Nechcem niekoho urážať. Pani Volzová sa sťažovala na všetko, na Pavla R., na zamestnancov,“ povedal.

Rusko, Lališ a Kaštan sa ospravedlnili

Ako Rusko, Lališ, tak aj Miloš Kaštan sa ospravedlnili a dali súhlas svojim obhajcom na proces v ich neprítomnosti. Na proces eskortovali len Černáka a neskôr Mariana Kočnera. Pojednáva sa, ako aj doteraz, za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Bratislava.

V júni súd vypočul štyroch svedkov, medzi nimi bývalú manželku hlavného obžalovaného Ruska Vieru, bývalého ochrankára a bývalého šoféra exriaditeľa Radovana Ondruša, ďalšieho šoféra Branislava Naništu a napokon aj člena piešťanskej časti bratislavskej skupiny piťovcov Róberta Bíleho. Rusko, ktorý je stíhaný na slobode a monitorovaný elektronickým náramkom, sa v júni na súd nedostavil. Ospravedlnil sa a dal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Rovnako aj Lališ požiadal o pojednávanie v jeho neprítomnosti.

Vraždu Volzovej si mal objednať podľa obžaloby Pavol Rusko u Černáka, ktorý mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prvé pojednávanie sa vo veci začalo koncom mája minulého roka. Kýbel, rovnako ako Rusko, účasť na príprave vraždy poprel. Černák a Kaštan sa k činu priznali. Tohtoročné aprílové pojednávanie bolo pre ochorenie Covid-19 zrušené. 

Ruska spolu s Kočnerom senát ŠTS 27. februára uznal vinnými za falšovanie zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Obaja avizovali odvolanie, vo veci tak bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Vraždu Volzovej si mal objednať podľa obžaloby Pavol Rusko u Mikuláša Černáka, ktorý mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok