Poslanci zrušili funkciu podpredsedu vlády pre ľudské práva

TA3, SITA, TASR
11.9.2012 18:55

Parlament zrušil funkciu podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny, odsúhlasil zvýšenie spotrebnej dane z tabaku. Odsúhlasené bolo aj zvýšenie správnych poplatkov, ktoré by malo do štátnej kasy v budúcom roku priniesť 30 miliónov eur.

Poslanci zrušili funkciu podpredsedu vlády pre ľudské práva
SITA

NR SR odobrila zrušenie funkcie podpredsedu vlády pre ľudské práva

Parlament dnes zrušil funkciu podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny, keď schválil novelu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy (tzv. kompetenčný zákon). Agenda v súčasnosti neobsadeného úradu sčasti prejde do gescie ministerstva kultúry. Rezort diplomacie by zas mal zastrešiť starostlivosť o komunitu Slovákov žijúcich v zahraničí a rozhodovať aj o dotáciách na presadzovanie ľudských práv a na predchádzanie diskriminácii.

Novela tiež mení názov Ministerstva zahraničných vecí SR, po novom sa bude volať Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Ministerstvo kultúry podľa navrhovaného znenia zákona prevezme kultúru národnostných menšín. V minulosti práve táto oblasť zaznamenala opačný presun – kultúra národnostných menšín sa vtedy „sťahovala“ z rezortu kultúry na úrad vlády k vicepremiérovi bez ministerstva.

Ministerstvu zahraničných vecí má pribudnúť nová oblasť pôsobnosti - výkon štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí. Ministerstvo má po novom rozhodovať o vydaní osvedčenia, že daný človek má postavenie Slováka žijúceho v zahraničí a povedie evidenciu týchto osvedčení. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí podľa novely prejde pod rezort diplomacie.

Rezort diplomacie by mal rozhodovať aj o prideľovaní dotácií, ktorými sa financujú aktivity na podporu Slovákov žijúcich v zahraničí. Nové kompetencie získa aj ministerstvo vnútra, ktoré bude prideľovať dotácie na riešenie problémov rómskej komunity. Stálymi poradnými orgánmi vlády sa má stať aj Rada vlády Slovenskej republiky pre vedu, techniku a inovácie.

Opozícia novelu v parlamentnej rozprave kritizovala. Vládni kritici sa totiž nazdávajú, že agenda ľudských práv si zasluhuje samostatný úrad podpredsedu vlády. Spochybňovali tiež, či je rezort diplomacie vhodný na prideľovanie dotácií na presadzovanie ľudských práv a predchádzanie diskriminácie. Ako podotkli Lucia Nicholsonová (SaS) a Peter Pollák (OĽaNO), ministerstvo zahraničných vecí koná predovšetkým navonok a nie je isté, či bude môcť rozdeľovať granty pre aktivity na Slovensku.

Nicholsonová neúspešne presadzovala, aby funkcia vicepremiéra pre ľudské práva a národnostné menšiny zostala zachovaná. Opoziční zákonodarcovia sa tiež nazdávajú, že vláda mohla prostredníctvom tejto novely preukázať ochotu šetriť na sebe a zrušiť napríklad niektoré z ministerstiev. Plénum zamietlo pozmeňujúci návrh poslanca za SDKÚ-DS Miroslava Beblavého, ktorý navrhoval zníženie počtu štátnych tajomníkov či výberové konania na funkcie predsedov ústredných orgánov štátnej správy, ktoré vyhlasuje Vláda SR.


Cena škatuľky cigariet sa od októbra zvýši o 10 centov

Fajčiari zaplatia už od októbra tohto roka viac za cigarety. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes definitívne odsúhlasili posunutie zvýšenia sadzby spotrebnej dane z tabakových výrobkov z marca budúceho roka na tohtoročný október.

"Navrhované zvýšenie sadzby dane na tabakové výrobky bude mať priamo negatívny vplyv na domácnosti fajčiarov, a to zvýšením ceny za škatuľku cigariet približne o 0,10 eura vrátane dane z pridanej hodnoty," vyčíslilo ministerstvo financií. "Kľúčovým dôvodom je zvýšenie príjmu do štátnej pokladnice," obhajoval návrh šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD).

Ministerstvo tak v budúcom roku predpokladá dodatočný príjem do štátneho rozpočtu na úrovni 8,15 milióna eur. V nasledujúcom roku 2014 vo výške 8,51 milióna eur, v roku 2015 v hodnote 8,87 milióna eur a v roku 2016 v sume 9,22 milióna eur.

Návrh ešte v auguste kritizoval poslanec opozičnej SaS Jozef Kollár. "Nevidím najmenší dôvod, aby sme boli rýchlejší ako ostatní," upozornil politik, ktorý je sám fajčiarom. Dôvodom je nižšia spotrebná daň na cigarety v okolitých krajinách. Takýto krok totiž môže podporiť nákupnú turistiku a znížiť tak finančný efekt vyššej dane.

"Medziročne spotreba cigariet kolíše dvojnásobne až trojnásobne," uviedol ďalší fakt možného spochybnenia očakávaného výnosu. Príkladom je podľa neho pokles spotreby cigariet z roku 2005 na rok 2006 z 9,5 miliardy kusov na 4,7 miliardy či nasledujúci nárast na 12,8 miliardy v roku 2008.

Súdny poplatok pri žalobách za škody spôsobené štátom bude 20 eur

Súdny poplatok pri žalobách na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím orgánu verejnej moci alebo jeho nesprávnym úradným postupom bude 20 eur. Poslanci Národnej rady SR totiž odobrili návrh poslancov Smeru-SD Antona Martvoňa, Otta Brixiho, Daniela Duchoňa a Ladislava Kamenického (všetci Smer-SD), ktorý zmierňuje schválenú vládnu novelu zákona o správnych poplatkoch.

Zmeny v správnych poplatkoch kritizovala opozícia. Upozorňovala na to, že podľa pôvodného návrhu sa mohli správne poplatky vyšplhať až do výšky 16.000 eur, čo by zamedzilo mnohým občanom prístup k spravodlivosti. Martvoň so svojimi kolegami zmiernil vládny návrh týkajúci sa poplatku pri žalobách na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím orgánu verejnej moci alebo jeho nesprávnym úradným postupom.

Paušálny poplatok 20 eur považuje za symbolický a je presvedčený, že táto suma nezamedzí občanom prístup k spravodlivosti. Prešiel aj pozmeňovací návrh, ktorým poslanci Smeru-SD znižujú neprimerane vysoké súdne poplatky v rámci správneho súdnictva.

Vládna novela o správnych poplatkoch by mala v roku 2012 priniesť do rozpočtu verejnej správy navyše približne šesť miliónov eur. V nasledujúcom roku má predstavovať pozitívny prínos takmer 30 miliónov eur. Na základe schválenej právnej normy sa zvýšia príjmy verejnej správy v dôsledku zvýšenia viacerých sadzieb či správnych a súdnych poplatkov. Sadzobník sa takisto doplní o ďalšie nové spoplatňované úkony.


Zvýšenie správnych poplatkov má v budúcom roku priniesť 30 miliónov

Novela zákona o správnych poplatkoch, ktorú dnes definitívne schválila Národná rada (NR) SR, by mala už v tomto roku priniesť do rozpočtu verejnej správy navyše približne 6 miliónov eur. V nasledujúcom roku bude pozitívny prínos takmer 30 miliónov eur. V legislatíve to vyčísľuje Ministerstvo financií (MF) SR.

Podľa schválenej právnej normy sa zvýšia príjmy verejnej správy v dôsledku zvýšenia viacerých sadzieb či správnych a súdnych poplatkov. Sadzobník sa takisto doplní o ďalšie nové spoplatňované úkony. "Z toho istého dôvodu je potrebné na druhej strane rátať so zvýšenými finančnými nárokmi, ktoré sa premietnu na obyvateľstvo a podnikateľskú sféru," uvádza MF SR.

Pre rok 2013 návrh zohľadňuje vyššie sadzby poplatkov za prvý zápis držiteľa vozidla do evidencie v SR a vyššie odvody z prevádzkovania číselných lotérií. Rezort financií do kalkulácie takisto zahrnul náklady na výrobu a distribúciu kolkových známok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok