Takto vyzeral 50. deň protestov, do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí

TA3 TASR
27.9.2020 19:04

V Bielorusku už 50. deň po sebe ľudia protestovali proti režimu Alexandra Lukašenka a sporným prezidentským voľbám. Do ulíc Minska vyšli desaťtisíce ľudí. Polícia opäť zatýkala. V putách skončilo najmenej 200 demonštrantov.

Obrnené vozidlá a vodné delá

Bieloruská polícia zadržala v nedeľu približne 200 ľudí. Do ulíc miest vyšli desaťtisíce ľudí na podporu opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej; niekoľko dní po vopred neoznámenej inaugurácii prezidenta Alexandra Lukašenka. Silové zložky pred protestom rozmiestnili v metropole Minsk obrnené vozidlá a vodné delá, niekoľko staníc metra v centre uzavreli a Palác nezávislosti, Lukašenkova rezidencia, bol pod prísnou ochranou.

Hovorkyňa ministerstva vnútra Oľga Čemodanovová pre AFP uviedla, že približne 200 ľudí zadržala polícia v celom Bielorusku. Polícia použila slzotvorný plyn proti demonštrantom v meste Homeľ a zábleskové granáty v meste Mahiľov, informovala ľudskoprávná organizácia Viasna. Čemodanovová poprela, že by policajti použili zábleskové granáty, potvrdila však, že použili prostriedky na "potláčanie nepokojov".

Pri moci je od roku 1994

Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, bol inaugurovaný v stredu na vopred neoznámenej ceremónii po týždňoch masových protestov proti výsledkom augustových prezidentských volieb. Európska únia odmieta uznať Lukašenka za prezidenta, pretože výsledky augustových volieb a jeho stredajšia inaugurácia nemali demokratickú legitimitu, oznámil vo štvrtok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Alexandr Lukašenko vo voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok