Trump rozhodol. Liberálku má nahradiť konzervatívna sudkyňa

TA3 ČTK TASR
26.9.2020 23:42

Potom, ako prezident nominoval konzervatívnu Amy Coney Barrettovú na post sudkyne Najvyššieho súdu, sa vo Washingtone rozpúta tvrdý politický boj medzi Republikánmi a Demokratmi. Senát, ktorý kontrolujú republikáni, by mal začať o Barrettovej nominácii rokovať 12. októbra.

Barretová podľa Trumpa patrí medzi "najinteligentnejších a najnadanejších právnikov" a na pozíciu je "nanajvýš kvalifikovaná". Keďže je veľmi pravdepodobné, že americký Senát, v ktorom majú väčšinu republikáni, nomináciu Barretovej schváli, konzervatívna väčšina na súde sa zrejme zmení a bude mať pomer šesť ku trom.

Podľa agentúry AP majú republikánski senátori v úmysle nomináciu schváliť ešte pred prezidentskými voľbami, ktoré sa majú uskutočniť 3. novembra. Demokratickí oponenti vedení prezidentským kandidátom Joeom Bidenom však žiadajú, aby republikáni počkali s nahradením Ginsburgovej - ktorá zomrela minulý týždeň - až po voľbách. Po nich už bude známe, či sa Trump stane prezidentom aj druhýkrát.

Barrettová, praktizujúca katolíčka a profesorka práva, bola za sudkyňu vymenovaná prvýkrát v roku 2017. Je hlboko konzervatívna a pokladajú ju za nepriateľku práva na interrupciu - čo je pre mnohých republikánov kľúčová vec. V roku 2018 sa dostala do užšieho výberu, predstaveného Trumpom, na kreslo uvoľnené po odchode sudcu Anthonyho Kennedyho do dôchodku, ale tento post nakoniec obsadil Brett Kavanaugh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok