Stávkovať bude takmer každá ZŠ aj tretina vysokých škôl

TASR
11.9.2012 15:16

Do štvrtkového výstražného štrajku sa plánuje zapojiť asi 90 percent základných škôl vrátane materských škôl, okolo 80 percent stredných škôl a necelá tretina vysokých škôl.

Stávkovať bude takmer každá ZŠ aj tretina vysokých škôl
ČTK

„Vysoké školy začínajú akademický rok neskôr, veľa ľudí je ešte na dovolenkách či na služobných cestách v zahraničí,“ uviedol dnes pre TASR líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV), ktorý štrajk organizuje, Pavel Ondek.

Dodal, že presné údaje o účasti škôl bude mať zväz vo štvrtok ráno. Odborový zväz štrajkovým výborom na školách odporučil, aby medzi 9.00 a 10.00 h v deň štrajku sa so štrajkujúcimi stretli pred školou, prečítali vyhlásenie, a aby štrajkové výbory oslovili miestne médiá.

Univerzita Komenského v Bratislave podľa dnešného stanoviska „nebude klásť organizátorom pripravovaného štrajku žiadne prekážky, pokiaľ organizácia štrajku neohrozí majetok univerzity a zdravie jej zamestnancov a jeho účastníci budú postupovať podľa platných predpisov“. Andrea Kučerová z oddelenia vzťahov s verejnosťou nemala informácie o tom, koľko zamestnancov sa do štrajku zapojí.

Účasť na pripravovanom štrajku odmietlo Združenie katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS). Na svojej internetovej stránke to odôvodňuje tým, že na podporu štrajku pozývajú odborári, ktorí pred letom požadovali od šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) a vlády SR zmenu zákona o financovaní školstva tak, aby sa zastavilo normatívne financovanie cirkevných a súkromných škôl, aby boli zo štátneho rozpočtu financované normatívne len štátne a verejné školy.

„Ušetrené peniaze by tak mohli byť použité na adekvátnejšie odmenenie pracovníkov verejného školstva. Naše deti a rodičia rovnako platiaci dane by sa tak stali 'druhotriednymi' občanmi,“ uviedol v stanovisku prezident združenia Ján Horecký. Zásadným dôvodom na odmietnutie štrajku je tiež to, že každý štrajk je tým účinnejší, čím väčšiu nepríjemnosť čo najväčšiemu počtu dotknutých osôb spôsobí.

„Odmietame sa týmto spôsobom zachovať k našim deťom a rodičom. Štrajk nie je šport. Nestačí sa pridať k davu,“ dôvodí Horecký. Odmietavé stanovisko k účasti na štrajku je podľa neho v zhode s názorom predsedu Komisie Konferencie biskupov Slovenska pre katechizáciu a školstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok