Fico: Nový Zákonník práce by sa mal dostať do ústavy

TASR
11.9.2012 14:45

Zákonník práce je zdravým kompromisom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, zamestnávateľov a zástupcov zamestnancov. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Robert Fico.

Fico: Nový Zákonník práce by sa mal dostať do ústavy
SITA

Okrem ministra práce Jána Richtera s Ficom súhlasil aj prezident Zväzu strojárskeho priemyslu Milan Cagala. "Je to kompromis, ktorý verím, že v zásade neovplyvní podnikateľské prostredie," povedal po stretnutí na Úrade vlády.

Zároveň však dodal, že stále existujú témy, na ktorých sa zamestnávatelia s odborármi nedohodli. Sporné oblasti však budú výrobné zväzy sledovať v praxi a v prípade problémov opäť otvoria diskusiu. "Ak sa ukáže, že niečo zásadne ovplyvňuje podnikateľské prostredie, tak sa k tomu vrátime. Taká je dohoda s odbormi a verím, že bude aj do budúcnosti dodržaná," konštatoval Cagala. Podľa predsedu Odborového združenia KOVO Emila Machynu by sa mali citlivé veci riešiť zodpovedne, korektne a na základe argumentov, a nie na základe politických predstáv.

Fico sa domnieva, že základné myšlienky Zákonníka práce by sa mali povýšiť do pozície ústavného zákona. Ten by mal garantovať základné pracovnoprávne postavenie zamestnancov. "Naozaj je asi vhodný čas, aby sme sa dostali do stavu, kedy Zákonník práce bude normou, ktorá nebude podliehať pravidelne zmenám," myslí si premiér.

Ako dodal, niektoré ustanovenia, ktoré vyžadujú väčšiu pružnosť, by mohli ostať v pozícii obyčajných zákonov. Išlo by napríklad o takzvané flexikonto či úpravu nadčasov. Ústavný zákon by mal upravovať také základné veci, ako napríklad súbeh odstupného a výpovednej lehoty.

Záznam z tlačovej besedy R. Fica

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok