V kauze bankomatovej mafie existujú dvaja korunní svedkovia

TA3, TASR
11.9.2012 12:02

Bankomatová mafia, ktorá pôsobila najmä na strednom Slovensku, spôsobila podľa Generálnej prokuratúry škodu takmer 140 tisíc.

V kauze bankomatovej mafie existujú dvaja korunní svedkovia
SITA

Takzvaná bankomatová mafia, ktorá sa sústreďovala na rozrezávanie bankomatov najmä v Banskobystrickom okrese, spôsobila v priebehu zhruba 13 mesiacov celkovú škodu 136.145 eur.

Ďalších 57.320 eur sa pokúsili odcudziť neúspešne, keď ich až v štyroch prípadoch vyrušili náhodní civilisti alebo policajná hliadka. Vyplýva to zo zistení Generálnej prokuratúry SR, ktorá v tejto veci vzniesla obvinenia voči deviatim osobám.

Celkovo sa malo na tejto trestnej činnosti podieľať v rokoch 2010 a 2011 až 13 osôb. Jeden z podozrivých však medzičasom zomrel a ďalší muž si v súčasnosti odpykáva trest v Česku. Ďalšie dve osoby, ktoré neboli v zozname obvinených, by mali pri dokazovaní trestnej činnosti vystupovať ako korunní svedkovia. Tieto osoby sa na krádežiach podieľali len v pozícii takzvanej stojky, keď monitorovali na vytýčených miestach pohyb civilistov a polície, kým ich spolupáchatelia rozbíjali bankomaty.

Obvinení muži tvoria menej známu skupinu bankomatovej mafie. Toto spojenie sa v médiách častejšie pripisovalo gangu, ktorý bankomaty vytrhával s pomocou áut. Obžalovaní muži z Trenčianskeho kraja vo veku 30 až 35 rokov však peniaze vykrádali na mieste, pričom stroje otvárali karbobrúskami a rozbrusovačkami.

"Niektoré osoby zabezpečovali nástroje, náradie, to znamená karbobrúsky, brúsne kotúče, vysielačky a rušičky GSM, aby sa zabránilo ich lokalizácii na mieste činu. Iné osoby mali určené úlohy vo forme stojok... Ide o osoby, ktoré boli v minulosti trestne stíhané a aj odsúdené, aj opakovane," priblížil štruktúru obvinenej skupiny riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky. Za organizátorov celej trestnej činnosti označuje prokuratúra dve z obvinených osôb.

Z deviatich obžalovaných sa štyria v súčasnosti už nachádzajú v predstihovej väzbe. Okresný súd v Banskej Bystrici určil prvé hlavne pojednávanie v tejto veci na 24. septembra.

Kukláči dostávali za rozvoz prostitútok 50 eur

Prokuratúra informovala aj o ďalšej kauze. Príslušníci Pohotovostného policajného útvaru z Bratislavy, ktorí mali na starosti rozvoz a ochranu prostitútok z podniku Oáza v Senci, dostávali za svoje služby 50 eur. Celkovo zadokumentovaný rozsah tohto kupliarstva v priebehu roku vyniesol jeho účastníkom nelegálne viac ako 210.500 eur.

Celý prípad sa týka obdobia rokov 2008 až 2009. Do kupliarstva bolo zapojených 16 zamestnankýň erotického salónu. Tie mali oficiálne poskytovať iba erotické masáže zákazníkom, popritom však vykonávali prostitúciu. Ženy mali za svoje služby dostávať od 84 do 135 eur, pričom pohlavný styk poskytovali priamo v podniku Oáza, ale aj na eskorte. Práve prevoz žien mali zabezpečovať dnes už bývalí policajní kukláči, ktorí figurujú v zozname obvinených.

Celkom vzniesla prokuratúra v tomto prípade obvinenie voči 11 osobám, medzi nimi aj voči siedmim bývalým policajtom a prevádzkarovi podniku. Dvaja príslušníci poriadkových síl navyše čelia aj obvineniu za vydieranie, ktorého sa mali dopustiť v služobnej miestnosti v budove policajného pohotovostného útvaru voči bývalému kolegovi. Ten plánoval nezákonnú činnosť policajtov zverejniť, bol však podľa prokuratúry "verbálne vydieraný".

Na odhalenie trestného činu boli použite informačno-technické prostriedky aj inštitút agenta.

Záznam z tlačovej besedy GP

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok