Padol absolútny rekord, na Slovensku pribudli stovky nakazených

TA3 TASR SITA ČTK
23.9.2020 10:02

Na Slovensku pribudlo 338 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Ochorenie sa šíri aj medzi zdravotníkmi, červené zóny pribúdajú, opatrenia sa sprísňujú. Česká republika eviduje zatiaľ druhý najvyšší nárast nakazených. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Padol absolútny rekord, na Slovensku pribudli stovky nakazených
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:55 Nemecko pre stúpajúci počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu zaradilo v stredu medzi rizikové oblasti regióny v 11 krajinách Európskej únie. Za celkovo alebo čiastočne rizikové Berlín aktuálne považuje 14 z 27 členských krajín EÚ. Vyplýva to z aktualizovaného zoznamu Inštitútu Roberta Kocha.

21:50 Nákaze koronavírusom podľahol v stredu poslanec ruskej Štátnej dumy, 67-ročný Bacha Agajev, ktorý v parlamente zastupoval Komunistickú stranu Ruskej federácie. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io.

21:40 Pre Paríž a desať ďalších veľkých miest vo Francúzsku začal platiť tzv. vysoký stupeň výstrahy pred novým druhom koronavírusu. Od pondelka budú musieť tamojšie bary zatvárať najneskôr o 22.00 h. Zatvoria sa aj všetky telocvične a verejné zhromaždenia budú obmedzené na maximálne desať ľudí. V zmienených oblastiach so zvýšeným stupňom výstrahy sa počet účastníkov na veľkých podujatiach zníži z 5000 na 1000, dodal minister.

21:30 Dosiahli sme rekord, ktorý nikto z nás nechcel. Budeme opatrenia prijímať plošne? Bolo chybou ich uvoľňovať počas leta? V Téme dňa odpovedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Nič sme nepredali ani nekúpili, no napriek tomu sa v parlamente hovorilo o ekonomickej vlastizrade. Poslanci sa hádali o to, či sme mali využiť predkupné právo na 49 % Východoslovenskej distribučnej. O tejto téme diskutovali minister hospodárstva Richard Sulík a exminister hospodárstva Peter Žiga. Pozrite si Tému dňa.

21:01 Americká firma Johnson & Johnson začala s treťou fázu klinického testovania svojej vakcíny proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2. V stredu to oznámilo vedenie tejto spoločnosti.

20:50 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

20:15 Na vzájomnú solidaritu pri vývoji a výrobe vakcíny na ochorenie COVID-19 vyzvala jednotlivé krajiny sveta prezidentka Zuzana Čaputová počas svojho prejavu v rámci všeobecnej rozpravy 75. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Čaputová apelovala na výmenu informácií medzi vedcami, výrobcami očkovacej látky a vládami.

19:30 V Česku pribudlo v stredu do 18.00 h 1091 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Rekordný počet 489 novonakazených oznámilo hlavné mesto Praha. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Do stredajšieho večera pribudlo v ČR ďalších 11 úmrtí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 551. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 628 pacientov s ochorením COVID-19. Ako píše Deník N, počet pacientov, ktorí ležia s koronavírusom v nemocniciach, sa za týždeň takmer zdvojnásobil.

19:20 Slovensko by malo v najbližších dňoch nakúpiť pol milióna takzvaných antigénových testov na koronavírus. Ich výhodou je, že ukážu výsledok za 15 minút. Navyše, s takmer 98-percentnou presnosťou. Pomôcť by mali najmä pri hospitalizáciách pacientov, ako aj na hraniciach.

18:08 Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho neuspeli s návrhom, aby sa v čase koronakrízy zvýšila rodičovi suma ošetrovného, ak musia so svojím dieťaťom zostať doma počas druhej vlny pandémie. Parlament odmietol novelu zákona o sociálnom poistení.

17:30 Belgicko napriek prudkému nárastu nových prípadov nákazy koronavírusom ruší od 1. októbra povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch. Zároveň z doterajších 14 dní skracuje na sedem dobu samoizolácie pre ľudí, ktorí boli v kontakte s osobou s ochorením COVID-19.

16:55 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča k aktuálnym krokom proti pandémii po rokovaní vlády. Premiér sa vyjadroval k viacerým témam. Pokiaľ ide o epidemiologickú situáciu, zajtra očakáva od konzília odborníkov návrh prísnejších opatrení. Nevylúčil ani to, že Maďarsko a Rakúsko by sa mohli dostať na červený zoznam.

16:51 Vláda nezanedbala prípravu na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Situáciu okolo ochorenia Covid-19 má Slovensko pod kontrolou. Tvrdí to predseda vlády. Premiér v stredu na rokovaní vlády navrhol určité opatrenia na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu, avšak konkretizovať ich nechcel. Zároveň ľudí vyzval na zodpovednosť a dodržiavanie opatrení.

16:40 Pre nový koronavírus prešla v Košiciach na dištančné vzdelávanie jedna celá škola, a to Evanjelické gymnázium J. A. Komenského. Potvrdila to Katarína Strmenská, vedúca odboru hygieny detí a mládeže RÚVZ so sídlom v Košiciach.

16:33 Pri záchyte infikovaných majú pomôcť aj tzv. skríningové antigénové testy. Vláda schválila nákup 500.000 kusov v zrýchlenom režime. Antigénové testy sa majú používať na hraniciach, v zdravotníckych zariadeniach, domovoch sociálnych služieb, prípadne pri testovaní ľudí v kritickej infraštruktúre. „Citlivosť týchto testov je 97 až 98 percent zo štandardných PCR testov, takže sa dajú veľmi kvalitne použiť pri záchyte chorých ľudí,“ vysvetlil Krajčí.

16:24 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas je v karanténe po tom, ako sa u jedného z jeho ochrankárov potvrdila nákaza. Ministerstvo zároveň uviedlo, že Maasa od pozitívneho testu ochrankára už raz na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 otestovali a tento jeho prvý test bol negatívny.

16:10 Letisko v Helsinkách sa rozhodlo vyskúšať nový spôsob zisťovania nákazy novým koronavírusom u cestujúcich, a to pomocou vycvičených psov, ktoré tento vírus dokážu vyňuchať. Na letisku bude teraz takto "pracovať" celkovo desať psov, na jednej zmene však budú len štyria. Vycvičila ich fínska spoločnosť Wise Nose, ktorá sa špecializuje na zisťovanie zápachov, pričom napríklad osemročného psa Kossiho naučila identifikovať pach nového koronavírusu v priebehu necelých siedmich minút.

15:55 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a predsedu správy štátnych a hmotných rezerv Jána Rudolfa v súvislosti s pandémiou.

15:51 "V niektorých regiónoch pretrvávajú epidémie už niekoľko týždňov a regionálne úrady verejného zdravotníctva denne dohľadávajú desiatky kontaktov potvrdených prípadov. Ide o ohniská, ktoré vznikli na rodinných oslavách alebo svadbách (Trenčín), pri návrate zo zahraničia (Tvrdošín, Námestovo), prípadne v športových kluboch (Skalica)," píše Úrad verejného zdravotníctva SR vo svojom stanovisku.

15:44 Brífing má aj Igor Matovič. Vo štvrtok zasadne aj konzílium epidemiológov a premiér čaká, že príde s návrhmi, ktoré sa budú dať vysvetliť ľuďom. Matovič priznal, že vyše 300 nakazených je preňho prekročením hranice a uznal, že nové opatrenia budú musieť prísť.

15:32 Na umelú pľúcnu ventiláciu sú v Maďarsku napojení aj viacerí mladí ľudia, ktorí boli pred tým, ako sa nakazili novým druhom koronavírusu, úplne zdraví. Po schôdzke operačného štábu to v stredu v Budapešti povedala šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová. Müllerová zdôraznila, že 47 percent nemocničných postelí je rezervovaných pre prípad ďalšieho nárastu ochorení Covid-19.

15:14 "Opatrenia sú momentálne nastavené málo reštrikčne. Myslíme si, že by mali byť nastavené prísnejšie, vrátane režimu na hraniciach," zdôraznil Krajčí, ktorý sa obáva, že nám čoskoro hrozí exponenciálne šírenie nákazy. Chce tomu zabrániť.

15:10 Pozitívne výsledky testov mali aj kontakty infikovaných v skalickom hokejovom klube. Ako uviedol Úrad verejného zdravotníctva, v Skalici preto zasadne aj krízový štáb. RÚVZ Senica doplnil, že prípady potvrdené v senickom okrese sú dohľadané kontakty známych prípadov, ale bez epidemiologickej súvislosti s hokejovým klubom v Skalici.

14:58 Minister zdravotníctva Marek Krajčí na brífingu potvrdil zlú situáciu vzhľadom na dnešný rekordný prírastok nakazených. Krajčí informoval o tom, že nakúpime státisíce testov na koronavírus a hovoril aj o zlej epidemiologickej situácii u našich susedov vrátane prihraničných regiónov. Vláda si nechala čas do piatku, dokedy sa rozhodne, čo urobí.

14:50 Ministerstvo hospodárstva dokončuje schému pomoci pre výstaviská, prevádzkovateľov kolotočov či predajcov na jarmokoch. Navrhovanú pomoc však ešte pred jej spustením bude musieť schváliť Európska komisia. Povedal to po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík.

14:46 Pozrite si tlačovú besedu podpredsedu Národnej rady Petra Pellegriniho, poslancov Richarda Rašiho a Erika Tomáša, ktorí hovoril o prekročenej hranici 300 infikovaných novým koronavírusom. Upozorňovali na nebezpečenstvo komunitného šírenia a pýtali sa vlády, ako bude reagovať na túto situáciu.

14:30 Osoby s poruchou užívania návykových látok, najmä užívatelia opioidov a tabaku, sú vystavení zvýšenému riziku nákazy novým koronavírusom, ako aj väčšiemu riziku vzniku vážnej formy ochorenia Covid-19 a následnej smrti. Vyplýva to z novej vedeckej štúdie financovanej americkým Národným zdravotníckym inštitútom.

14:27 Pohotovostné zásoby Slovenska sa zvýšia o 700.000 testov na prítomnosť nového koronavírusu. Z tohto množstva bude 500.000 skríningových testov na diagnostiku ochorenia Covid-19 a 200.000 presnejších RT-PCR testov vrátane izolačných reagencií, ktoré odhalia vírus už pred vypuknutím ochorenia a vytvorením protilátok.

14:24 Osoby s poruchou užívania návykových látok, najmä užívatelia opioidov a tabaku, sú vystavení zvýšenému riziku nákazy novým koronavírusom, ako aj väčšiemu riziku vzniku vážnej formy ochorenia Covid-19 a následnej smrti. Vyplýva to z novej vedeckej štúdie financovanej americkým Národným zdravotníckym inštitútom.

14:02 Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval vládu a premiéra Igora Matoviča, aby začali riešiť situáciu s pandémiou nového koronavírusu tak, ako sa má, na čele s ústredným krízovým štábom, a aby o opatreniach dopredu informovali občanov. Poukázal na vládnuci chaos v opatreniach.

13:45 Rakúska skupina na ochranu práv spotrebiteľov podala štyri civilné žaloby proti rakúskej vláde za to, že na začiatku pandémie koronavírusu nedostala pod kontrolu jeho šírenie v tirolskom lyžiarskom stredisku Ischgl, ktorému pripisujú tisícky nakazených po celom svete.

13:38 Infekčné oddelenie v Univerzitnej nemocnici na bratislavských Kramároch patrí od začiatku pandémie k najvyťaženejším pracoviskám. Od začiatku pandémie tam lieči pacientov aj infektológ Peter Sabaka, s ktorým sa o jeho práci rozprávala redaktorka Barbora Šišoláková.

13:20 Pozrite si tlačovú besedu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka o predĺžení pomoci v čase koronakrízy.

13:05 Milánsky týždeň módy sprevádzajú prísne opatrenia na obmedzenie šírenia ochorenia Covid-19. Svoju účasť potvrdila len tretina z popredných talianskych návrhárov. Predseda Národnej komory talianskej módy Carlo Capasa uviedol, že svet módy preukázal napriek nepriaznivým okolnostiam veľkú súdržnosť. Pozrite si fotogalériu so zábermi z móla aj zo zákulisia.

12:50 Pre dobré zvládnutie aktuálnej situácie nestačí podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej len zlepšenie testovania. Je potrebné zlepšiť samotnú komunikáciu zo strany štátu a jeho inštitúcií. Uviedla to na sociálnej sieti po stretnutí s epidemiológmi a hlavným hygienikom. Situácia podľa nich nie je dobrá a najbližšie týždne a mesiace budú počty infikovaných rásť, aj s negatívnymi dopadmi na kapacitu nemocníc a vyťažením zdravotníckeho personalu.

12:44 "Prvú pomoc" ešte predĺžia. Príspevky na udržanie zamestnanosti pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby budú úrady práce a sociálnych vecí poskytovať do konca tohto roka. Na návrh ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka o tom rozhodla vláda

12:34 Počet potvrdených prípadov nákazy v Poľsku stúpol od utorka o 974 nakazených. Celkový počet sa tak zvýšil na 81.673, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Na ochorenie Covid-19 zomrelo ďalších 28 ľudí a celkovo je v Poľsku 2344 mŕtvych. Ide o nárast oproti utorkovým údajom, keď úrady hlásili 711 nových potvrdených prípadov infekcie a 18 úmrtí.

12:20 Rakúsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 681 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a šesť úmrtí, informoval o tom na svojej webovej stránke denník Kurier. Vo Viedni zaznamenali 305 nových prípadov a tri úmrtia. Spolková krajina Dolné Rakúsko hlási 100 nových prípadov, Horné Rakúsko 92 a Tirolsko 66.

12:15 Očakáva sa, že francúzska vláda ohlási prijatie prísnejších opatrení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou v metropole Paríž. Plánované opatrenia zahŕňajú obmedzenie verejných zhromaždení na maximálne desať ľudí, horná hranica účastníkov na veľkých podujatiach by mala byť znížiť z 5000 na 1000. Predaj alkoholu na verejnosti v meste bude po 20.00 h zakázaný, píšu médiá odvolávajúce sa na nemenované zdroje.

12:01 Pozitívny test na ochorenie Covid-19 zaznamenali v košických oceliarňach U. S. Steel u zamestnanca divízneho závodu Vysoké pece. "Dotyčný sa zachoval zodpovedne, pretože len čo pocítil ťažkosti, nešiel do práce a obrátil sa na nadriadených a regionálny úrad verejného zdravotníctva. Tí okamžite identifikovali blízke kontakty a zabezpečili zodpovedajúcu karanténu," uviedol hovorca podniku Ján Bača.

11:38 Ministerstvo vnútra schválilo dva národné projekty zamerané na prevenciu a zmiernenie následkov pandémie ochorenia Covid-19 v marginalizovaných rómskych komunitách. Spolu na ne vyčlenili vyše 23,2 milióna eur. Financie pochádzajú z európskeho operačného programu Ľudské zdroje. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru MV SR.

11:20 Na Slovensku je k strede z dôvodu ochorenia Covid-19 úplne zatvorených 18 škôl, teda o jednu viac než v pondelok. Potvrdil to minister školstva Branislav Gröhling.

Ďalších 64 škôl má uzatvorenú niektorú z tried. "Celkovo je zatvorených 226 tried, doma je 8693 detí. Stále sa hýbeme niekde v jednom percente detí, ktoré prechádzajú na dištančné vzdelávanie," uviedol minister. Ako tvrdí, situácia je pod kontrolou. "Ak ju tak budeme zvládať kontinuálne celý rok, budem spokojný. Musíme sa pripraviť na to, že školský rok bude veľmi dynamický," poznamenal.

11:05 V Senci sa od stredy začalo s testovaním všetkých zamestnancov Základnej školy Mlynská na ochorenie Covid-19. Rozhodol o tom primátor mesta Dušan Badinský. "V predchádzajúcich dňoch rozhodol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave o preventívnej karanténe na tejto škole z dôvodu zvýšeného výskytu ochorenia COVID–19, predovšetkým u zamestnancov," vysvetľuje mesto.

10:50 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (61), Tvrdošín (26), Skalica (20), Senec (16), Trnava (16), Námestovo (15), Banská Bystrica (14), Košice (13), Trenčín (11), Prešov (9), Trebišov (9), Senica (8),

Ilava (7), Nitra (7), Stará Ľubovňa (7), Dolný Kubín (6), Michalovce (6), Dunajská Streda (5), Levice (5), Ružomberok (5), Sobrance (5), Liptovský Mikuláš (4), Malacky (4), Snina (4), Spišská Nová Ves (4), Veľký Krtíš (4).
Po tri prípady boli v okresoch Čadca, Galanta, Humenné, Martin, Poprad, Považská Bystrica, Žiar nad Hronom a Žilina, dva prípady boli v okresoch Banská Štiavnica, Hlohovec, Nové Mesto nad Váhom, Prievidza, Revúca, Sabinov, Topoľčany a Zlaté Moravce. Po jednom prípade zaznamenali okresy Bánovce nad Bebravou, Komárno, Košice a okolie, Levoča, Nové Zámky, Piešťany a Rožňava.

10:41 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 951 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, celkový počet infikovaných už dosiahol 20 450. Zomreli ôsmi chronicky chorí pacienti, celkový počet obetí ochorenia Covid-19 tak dosiahol 702, uviedol v stredu vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

10:37 India hlásila v stredu vyše 83 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je po rekorde dosiahnutom v predchádzajúci týždeň určitý pokles. Krajina doteraz potvrdila celkovo vyše 5,6 milióna prípadov infekcie. Ministerstvo zdravotníctva takisto hlásilo 1085 nových úmrtí, takže celkový počet mŕtvych v dôsledku ochorenia Covid-19 v krajine stúpol na 90 020.

10:23 Slováci môžu cestovať do Spojeného kráľovstva bez obmedzení. Informuje o tom ministerstvo zahraničia na webovej stránke. Rezort diplomacie však zároveň odporúča cestovať do uvedenej krajiny len v nevyhnutných prípadoch.

10:20 Reprodukčné číslo na Slovensku je momentálne 1,15. Súčasné opatrenia ho však zatiaľ neznižujú. Najlepšie by pre Slovensko bolo, ak by sa toto číslo dostalo na hranicu jeden alebo pod jeden, tvrdí Krajčí. Kapacity niektorých regionálnych úradov verejného zdravotníctva boli už presiahnuté, najmä v Bratislave. Znamená to, že hygienici nestíhali dohľadávať kontakty pozitívne testovaného, poprípade museli ostať v práci dlhšie alebo sa reprofilizovať.

10:17 Priemerná hospitalizácia ľudí s novým koronavírusom je 11 dní. Z pozitívne testovaných je hospitalizovaných 12,5 percenta. Uviedol Krajčí na konferencii Vizionári v zdravotníctve 2020 v Bratislave. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú pacienti v priemere sedem dní, na pľúcnej ventilácii priemerne šesť dní. "Pravdepodobne naši anasteziológovia a infektológovia dávajú ľudí na ventilácie včas a aj ich včas odpájajú," podotkol Krajčí.

10:15 Minister vyzval v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu na zodpovednosť. "V prípade kontaktu s pozitívnou osobou alebo po návrate z rizikovej krajiny je mimoriadne dôležité pred testovaním dodržať päťdňovú inkubačnú dobu," poznamenal. Iba tak je podľa neho možné pri testovaní s istotou odhaliť ochorenie Covid-19.

10:14 Vďaka veľkokapacitným mobilným odberovým miestam sme schopní otestovať až 7500 ľudí denne. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako v poslednom zo samosprávnych krajov bolo MOM zriadené v Košiciach.

10:08 Máme 115 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Desiati sú na JIS, ôsmi sú na umelej pľúcnej ventilácii.

10:05 Vyliečilo sa ďalších 220 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 3888.

10:00 Na Slovensku pribudlo 338 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 7269 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 6 231 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:35 Vo všetkých krajských mestách na Slovensku už fungujú veľkokapacitné mobilné odberové miesta, ktoré vykonávajú testovanie na Covid-19. Do prevádzky boli uvedené postupne v Bratislave, Trenčíne, Banskej Bystrici, Žiline, Nitre, Trnave, Prešove a najnovšie aj v Košiciach.

9:31 Pri vysokých denných prírastkoch pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19 epidemiologička Zuzana Krištúfková nevylučuje sprísňovanie opatrení. Najlepším opatrením podľa nej je, keď sa ľudia navzájom nestretávajú. "A preto budú naše kroky viesť najmä k obmedzeniu sociálnych kontaktov," uviedla pre portál vZdravotníctve.sk Zuzana Krištúfková z Katedry epidemiológie Fakulty verejného zdravotníctva SZU v Bratislave a poradného konzília odborníkov.

9:22 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 3497 na celkovo 184 734. Chorobe Coid-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 63 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 3705.

9:14 Vypracovanie a aktualizácia krízových plánov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa odporúča u všetkých zamestnávateľov. "Dôraz sa kladie najmä na stredné a väčšie prevádzky s vyšším počtom zamestnancov a prevádzky, v ktorých pracujú zamestnanci na zmeny, potravinárske prevádzky, zdravotnícke zariadenia a podobne," priblížil Marek Eliáš z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva SR.

8:50 Novozélandské ministerstvo zdravotníctva zverejnilo dátum zistenia prvého potvrdeného prípadu infekcie novým koronavírusom v krajine - príznaky ochorenia Covid-19 tam nemenovaná osoba hlásila už 21. februára. Infikovaný človek pravdepodobne nakazil aj ďalších piatich členov svojej rodiny.

8:22 V karanténe skončil krízový štáb v Námestove. Prednostka Okresného úradu mala pozitívny test. V izolácii tak skončila aj regionálna hygienička z Dolného Kubína. Dopoludnia bude zasadať aj krízový štáb na dolnej Orave, ktorý rozhodne či sprísni opatrenia a rovnako ako zvyšné regióny zaradí na semafore červenú. Dôvodom sú svadobčania, ktorý chcú presúvať do regiónu svadobné hostiny z rizikových oblastí.

8:07 Príspevky na udržanie zamestnanosti pre firmy a podnikateľov majú úrady práce poskytovať do konca tohto roka. O návrhu ministra práce Milana Krajniaka by mala rokovať vláda. Rezort predĺženie pomoci zdôvodňuje pretrvávajúcim výskytom ochorenia COVID-19 a postupným opätovným zavádzaním opatrení.

7:51 Nemecko za predošlý deň eviduje 1769 nových prípadov nakazených. V krajine hlásia aj 13 nových úmrtí.

6:51 Justičné orgány v Grécku dostali pokyny na stíhanie občanov protestujúcich proti povinnému noseniu ochranných rúšok. Tieto pokyny vydal grécky prokurátor z tamojšieho najvyššieho súdu Vassilis Pliotas, ktorý tiež navrhuje, aby protestujúcim v zrýchlenom súdnom konaní mohol byť udelený trest odňatia slobody až do výšky jedného roka.

6:38 V dôsledku nepriaznivej epidemiologickej situácie zaradilo Holandsko v utorok večer ČR medzi rizikové krajiny. Ľudia tak musia po príchode z Česka podstúpiť karanténu, a to aj v prípade, že majú negatívny test na ochorenie COVID-19. Povinná karanténa sa však netýka ľudí, ktorí cez Holandsko len letecky cestujú do inej krajiny a na letisku neopúšťajú medzinárodnú tranzitnú zónu.

6:20 V Česku pribudlo za včerajšok takmer 2400 nových prípadov koronavírusu. Ide o druhý najvyšší počet od vypuknutia nákazy v krajine. Aktuálne je u našich susedov infikovaných viac ako 26-tisíc ľudí.

6:15 V Česku sa obmedzia otváracie hodiny reštaurácií a barov a na škrty sa musia pripraviť aj organizátori verejných podujatí. Také sú plány nového ministra zdravotníctva Romana Prymulu, ktorý sa dnes ujal funkcie. Jeho hlavným úmyslom je zmierniť šírenie vírusu v krajine.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok