KDH: Smer likviduje istoty, štrajk učiteľov je oprávnený

TA3, TASR
11.9.2012 11:27

Vládna strana podľa kresťanských demokratov likviduje istoty v školstve, pri zvyšovaní správnych poplatkov aj pri Zákonníku práce. Robí to údajne napriek tomu, že ich sám deklaruje.

KDH: Smer likviduje istoty, štrajk učiteľov je oprávnený
SITA

Degradácia charakteru demokracie?

Vláda Smeru-SD pokračuje v nastavenej línii, kde na jednej strane sľubovala istoty, na druhej strane tieto istoty likviduje. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ na margo pripravovaných zmien, ktoré sú na programe začínajúcej siedmej schôdze parlamentu.

"Prvou istotou, ktorá prichádza cez rozsiahle zmeny Zákonníka práce, je menej zamestnanosti, viac nezamestnanosti a nové problémy vo firmách osobitne v slabších regiónoch,"
povedal Figeľ. KDH sa v tejto súvislosti opäť pokúsi presadiť zákaz práce počas nedieľ a sviatkov.

Druhou istotou je podľa KDH rozsiahle zvyšovanie správnych poplatkov. "Pri automobiloch sa dá hovoriť o novej dani, lebo jej charakter, rozsah a výška hovoria skôr o zdaňovaní automobilov cez správne registračné poplatky. Takmer všetky poplatky sa navyše týkajú jednoduchých ľudí," zdôraznil Figeľ.

Treťou istotou podľa jeho slov je rozsah zmien v školstve, ktoré vytvárajú nové podnety pre viac centralizácie, štátnej moci, diskriminácie z hľadiska typu škôl a viac priestoru pre korupciu. "Vláda istôt je tu nie pre obyvateľov, ale pre isté skupiny," vyhlásil Figeľ.

Líder KDH zároveň povedal, že predseda vlády Robert Fico klame, ak tvrdí, že pre tieto zmeny má podporu sociálnych partnerov. "Nemá dohodu ani so zamestnávateľmi, ani so živnostníkmi, ani s Konferenciou biskupov Slovenska (KBS). Všetky tieto strany to potvrdili. Používať klamstvo ako pracovnú metódu na úrovni vlády je degradáciou charakteru demokracie," myslí si Figeľ.

KDH na aktuálnu schôdzu predložilo návrhy, ktoré majú podľa Figeľa aktuálnu situáciu zlepšiť. "Navrhujeme nový zákon o podpore subdodávateľov či zlepšenie podmienky pre znevýhodnených zamestnancov," avizoval Figeľ.

Poslanec Martin Fronc (KDH) označil blížiaci sa štrajk učiteľov za oprávnený a zároveň pripustil podanie na Ústavný súd SR, ak prejde navrhovaná zmena školskej legislatívy. Fronc poukázal na stanovisko KBS, ktorá žiada rovnocenné financovanie cirkevných škôl a poprela, že by sa s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) dohodla na svojich požiadavkách.

Tie zdôvodňuje Zmluvou medzi SR a Svätou stolicou. Podľa nej sa má katolíckym školám poskytnúť finančné zabezpečenie v rovnakom rozsahu, ako ho majú ostatné školy. Minister je však presvedčený, že Vatikánska zmluva sa neporušuje, lebo všetky školy sa financujú podľa rovnakých pravidiel.

Figeľ: Potrebujeme reálnu politickú alternatívu

Slovensko podľa Figeľa potrebuje reálnu politickú alternatívu a ľudová platforma takouto alternatívou môže byť, uviedol na margo užšej spolupráce medzi KDH, SDKÚ-DS a Mostom-Híd.

"Budúcnosť sa začína dnes, resp. múdri vedia, že sa začala už včera. Ak má byť vo voľbách v roku 2016 dosiahnutá zmena, musíme pracovať dôveryhodne už dnes," podotkol Figeľ. Preto víta pozíciu predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša, ktorý na užšiu spoluprácu pravice cez víkend apeloval.

"Vnímam to ako odozvu na pozvanie, ktorú Pavol Frešo a Béla Bugár 23. júna prijali na sneme KDH. Ak máme byť priateľmi v európskych štruktúrach, je logické, aby sme nimi boli aj doma. Zahájili sme sériu stretnutí, ktorá prináša koordináciu pri parlamentnej agende a som presvedčený, že tieto stretnutia môžu priniesť viac súladu pri voľbách regionálnych aj ďalších," dodal.

Frešo cez víkend povedal, že stredopravé strany musia opäť získať stratenú dôveru voličov. To sa podľa jeho slov nedá dosiahnuť bez ukončenia pretrvávajúcich opozičných sporov. "Na Slovensku sme sa dopracovali k absurdnej situácii, keď pomaly každý druhý opozičný poslanec chce mať vlastnú politickú stranu alebo nejakú platformu," poznamenal na margo hnutia Nová väčšina Daniela Lipšica a politickú platformu Radoslava Procházku.

Vzorom opozičných strán by podľa neho mala byť takzvaná Aprílová dohoda, vďaka ktorej prodemokratické politické strany porazili vo voľbách v roku 1946 komunistickú stranu. "Prvou skúškou našej schopnosti spolupracovať budú už o rok župné voľby a potom voľby prezidentské," doplnil Frešo.

Záznam z tlačovej besedy KDH

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok