Štrajkovať sa chystajú aj na Univerzite Komenského

SITA
11.9.2012 08:34

Do štrajku zamestnancov v školstve, ktorý pripravujú odborári na štvrtok, sa zapojí aj najstaršia slovenská univerzita, Univerzita Komenského (UK) v Bratislave.

Štrajkovať sa chystajú aj na Univerzite Komenského
SITA

„Rektor a Vedenie Univerzity Komenského v Bratislave (UK) sú si vedomí dlhodobých nedostatkov, predovšetkým v oblasti vážneho podfinancovania, ale aj legislatívy vo vzdelávaní a výskume,“ odôvodnila rozhodnutie štrajkovať hovorkyňa Univerzita Komenského Andrea Kučerová.

Podľa nej vedenie univerzity sústavne vyvíja intenzívne úsilie na odstraňovanie týchto nedostatkov. „Preto vítame každú aktivitu, ktorá môže pomôcť tomuto úsiliu a smeruje k odstraňovaniu aspoň tých najvážnejších problémov, ktoré bránia riadnemu fungovaniu vzdelávania a výskumu,“ konštatovala Kučerová.

Jednodňový výstražný štrajk zamestnancov v školstve sa uskutoční vo štvrtok 13. septembra od 6:00 do 18:00, vyhlásil ho Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Podľa predbežných informácií svoje brány zatvorí približne 90 percent základných a viac ako 80 percent stredných škôl, vysoké školy sa zatiaľ k podpore nevyjadrili.

Učitelia, ale aj školníci, upratovačky či kuchárky sa chystajú štrajkovať presne po roku od protestného stretnutia pred Úradom vlády SR, pretože situácia v školstve sa odvtedy nezlepšila. Od akcie očakávajú najmä zvýšenie mzdy o 10 percent a celkovo viac peňazí pre školstvo. Odbory majú v materských, základných, stredných a vysokých školách 50-tisícovú členskú základňu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok