Po tragickom incidente so Slovákom preškolia belgických policajtov

TA3 TASR
22.9.2020 12:37

Kauza spojená so smrťou slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel koncom februára 2018 po zásahu polície na letisku v Charleroi, bude mať ako jeden z následkov lepšiu odbornú prípravu belgických policajtov, ktorí sú členmi zásahových jednotiek. Tí už budú po novom vyškolení aj na to, ako reagovať na syndrómom vzrušeného delíria, uviedla televízna stanica RTBF.

Po tragickom incidente so Slovákom preškolia belgických policajtov
SITA/AP

Ide o patologický stav

Federálny minister vnútra Pieter De Crem koncom augusta na vypočúvaní pred poslancami parlamentu z výborov pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť uviedol, že Chovanec počas zadržania na letisku zjavne trpel syndrómom vzrušeného delíria. Ide o patologický stav, ktorý sa vyznačuje extrémne agresívnym správaním, nedodržiavaním príkazov, veľkou silou, absenciou únavy a necitlivosťou na bolesť. Príčina často súvisí s dlhodobým užívaním drog alebo duševnými chorobami. Manželka Jozefa Chovanca vo vyšetrovacom spise priznala, že jej muž sa v roku 2016 liečil na psychické ochorenie.

Viacerí belgickí poslanci počas "vypočúvania" ministra vnútra upozornili, že polícia nie je vyškolená na to, aby dokázala reagovať na takéto situácie, a jedna z policajných odborových centrál následne spresnila, že odbory od roku 2013 márne žiadajú vedenie federálnej polície o školenie tohto typu. Situácia sa však zmenila. V pondelok členovia federálnej a miestnej polície, ktorí sú v "prvej línii" pri riešení sporných situácií, dostali list popisujúci možnosti, ako riešiť problémy s osobami vykazujúcimi znaky vzrušeného delíria. List s pokynmi je iba medzistupňom k príručke, ktorú pripravuje vedenie polície.

List popisuje vlastnosti, podľa ktorých možno tento syndróm rozpoznať: necitlivosť na bolesť, extrémne zmätočné správanie, ignorovanie pokynov polície, silné potenie a prejavy nadľudskej sily. "Skutočnosť, že nejaká osoba je mimoriadne agresívna alebo vyvoláva dojem, že požila omamné látky, často naznačuje, že ide o zločinca, môže to však byť EDS," uvádza sa liste zaslanom z Výboru pre prevenciu a ochranu pri policajnej práci.

Vypracovali zoznam postupov

Belgickí policajti boli poučení, že v prípade podozrenia na EDS musia okamžite kontaktovať pohotovostnú lekársku službu. Bol tiež vypracovaný zoznam osvedčených postupov, ktorý odporúča dostať zadržanú rozrušenú osobu pod kontrolu bez použitia násilia a donucovania, nezamykať ju do cely a zabezpečiť prevoz sanitkou. A pokyny obsahujú aj odporúčanie, aby policajti osoby s podozrením na EDS neimobilizovali v polohe ležmo na bruchu, pričom by mali neprestajne sledovať, či zadržaná osoba dokáže dýchať.

RTBF pripomenula, že videozábery zo zásahu letiskovej polície voči J. Chovancovi v cele predbežného zadržania dokazujú, že policajti sa neriadili "osvedčenými postupmi", ktoré odporúča najnovší list z vedenia polície, a to zrejme z nedostatku vedomostí a školenia o EDS a nesprávne určenej diagnózy ešte pred príchodom lekárskeho tímu a tiež počas lekárskeho vyšetrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok