Svet si pripomína 11. výročie teroristických útokov na USA

SITA, TASR, TA3
11.9.2012 09:40

Už viac ako desaťročie si USA pripomínajú jednu z najväčších tragédií novodobej histórie. 11. septembra 2001 padli USA na kolená po štyroch teroristických útokoch. Zahynulo viac ako 3000 ľudí, ktorých pamiatku si pravidelne uctievajú minútami ticha a čítaním mien obetí.

Zasiahli Dvojičky aj Pentagon

Spojené štáty si pripomínajú jedenáste výročie útokov na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku a na Pentagon vo Washingtone. Do mrakodrapov WTC, symbolu amerického obchodu, vrazili 11. septembra 2001 dve unesené dopravné lietadlá s cestujúcimi na palube.

Obe veže sa následne zrútili a v ich troskách zahynulo takmer tritisíc osôb. Tretie lietadlo nasmerovali teroristi na washingtonský Pentagon a štvrté unesené lietadlo havarovalo neďaleko Pittsburghu.

Udalosti z 11. septembra 2001 podnietili Američanov k vojenskej invázii do Afganistanu a neskôr aj do Iraku. Útoky teroristov však nesmerovali len voči USA. Z pomsty za spojenectvo s Američanmi vo vojne v Iraku al-Kájda podnikla krvavé útoky na Londýn i Madrid, pri ktorých zahynuli stovky ľudí. 

Na smutné výročie zareagovali aj volebné tímy oboch uchádzačov o post amerického prezidenta. Aktuálny šéf Bieleho domu Barack Obama aj jeho vyzývateľ v novembrových voľbách, republikán Mitt Romney, zastavili svoju kampaň a plánujú účasť na spomienkových udalostiach.

Záchranárom budú zadarmo liečiť rakovinu

Približne 70 tisíc0 osôb, ktoré ako prvé prišli pomáhať po útokoch na newyorské Svetové obchodné centrum, bude mať právo na to, aby ich zadarmo monitorovali a liečili zo zhruba 50 foriem rakoviny. Sú medzi nimi hasiči, policajti a ďalší ľudia, ktorí ako prví pomáhali po útokoch, a prežili to.

Príslušný americký národný zdravotnícky úrad v pondelok oznámil, že tieto osoby vystavené toxickým látkam z trosiek, ktoré tleli tri mesiace, budú spadať pod zákon o odškodnení podpísaným prezidentom Barackom Obamom 2. januára 2011. Zákon sa týka aj útoku na Pentagón vo Washingtone.

Choroby spojené s teroristickými útokmi z 11. septembra zapríčinili odhadovaných 1000 úmrtí. Minulý týždeň požiarny zbor New Yorku vyryl  ďalších deväť mien na pamätnú stenu pripomínajúcu hasičov, ktorí zomreli na choroby po prácach na Ground Zero. Zvýšil sa tým ich počet na 64.

Konšpiračné teórie nestrácajú na sile

Aj jedenásť rokov po tragickej udalosti sa po celom svete šíria stále bujnejúce teórie o tom, čo sa vlastne v jednom z najväčších miest na svete 11. septembra stalo. Už krátko po páde dvoch veží WTC sa začali objavovať mnohé názory, kto v skutočnosti stál za útokmi.

Konšpirátori sú presvedčení, že správa vládnej komisie o príčinách tragickej udalosti pokrivkáva. Prinášame vám stručný prehľad niekoľkých hlavných teórii konšpirátorov snažiacich sa vyvrátiť oficiálnu verziu udalostí z utorkového rána spred 11 rokov.

- Prvou základnou otázkou je, prečo proti lietadlám uneseným islamskými radikálmi nezasiahli stíhačky americkej armády, najlepšie vyzbrojených ozbrojených síl na svete. Oficiálne verzia tvrdí, že zariadenie umožňujúce lokalizovať stroj únoscovia buď vypli, alebo inak zmanipulovali. Zlyhať údajne mala aj komunikácia medzi leteckými kontrolami. Podľa autorov konšpiračných teórií stíhačky vraj dostali od vtedajšieho viceprezidenta Dicka Cheneyho nariadenie zostať na zemi a voči uneseným lietadlám nezasahovať.

- Ďalším oporným bodom neoficiálnych teórii je podozrivo rýchly pád budov WTC, do ktorých lietadlá narazili. Oficiálna verzia hovorí, že nárazy strojov a následný požiar poškodili oceľové nosné časti budov tak závažne, že tie sa v dôsledku ohňa zrútili. Konšpirátori to však odmietajú a hovoria o riadenej demolácii, keďže podľa nich nie je možné, aby oceľové základy nevydržali taký veľký požiar, aký vypukol 11. septembra. Budovy mali totiž byť projektované tak, aby nárazy lietadiel zvládli bez vážnejších dôsledkov. Rátať sa malo aj s výbuchom a silou požiaru po náraze veľkého dopravného lietadla plne natankovaného leteckým palivom.

- Ďalšou neobjasnenou otázkou zostáva osud ďalších dvoch lietadiel, z ktorých jedno malo naraziť do budovy Pentagonu a druhé sa zrútilo do poľa v štáte Pensylvánia. Odporcovia tvrdia, že po stroji havarovanom v Pentagone sa nenašli žiadne trosky, kým pensylvánske ich po sebe zanechalo príliš málo na také veľké lietadlo. Autori konšpiračných teórií preto hovoria o zásahu rakety, ktorá spôsobila, že trosky lietadla sa rozptýlili po okolí. Oficiálna teória však tvrdí, že únoscov premohli pasažieri a následný chaos na palube stroja spôsobil jeho pád.

- Tromfovým esom konšpirátorov však zostáva záhada pádu budovy s označení Tower 7. Tá sa zrútila niekoľko hodín po náraze lietadiel do Dvojičiek. Budova však nebola poškodená žiadnym útokom, no napriek tomu sa zrútila za menej ako tri sekundy. Oficiálna teória hovorí o závažnom poškodení nosníkov niekoľko hodín trvajúcim požiarom, ktorý sa rozšíril z rúcajúcich sa Dvojičiek. Konšpirátori sa však čudujú, ako môže kolaps mrakodrapu spôsobiť oheň, ktorého oceľová štruktúra by mala byť schopné odolávať oveľa dlhšiu dobu ako iba niekoľko hodín. Podľa konšpirátorov v budove Tower 7 mali svoje kancelárie aj Ústredná spravodajská služba (CIA) či Pentagon, a teda podľa nich práve tu sa m

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok