Slovensko - Kazachstan 6:0, dvadsaťjednotka postúpila do baráže

TASR TA3
10.9.2012 20:07

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov zvíťazili v ich záverečnom zápase 9. skupiny kvalifikácie ME 2013 v Senci nad Kazachstanom 6:0 a v kombinácii s výsledkom zápasu Rakúsko - Škótsko (3:2) postúpili do baráže.

Slovensko - Kazachstan 6:0, dvadsaťjednotka postúpila do baráže
SITA

Zverenci trénera Ivana Galáda v pondelok získali cenný triumf, ktorý im zabezpečil druhú priečku v tabuľke za víťazom skupiny z Francúzska a pred tretím Rumunskom.

Po súboji si Slováci museli počkať, ako skončia výsledky ďalších kvalifikačných zápasov, ktoré určili tabuľku druhých tímov v skupinách. Do baráže totiž postúpi len 10 víťazov základných skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Tých žreb rozdelí do dvojíc, ktoré sa vo dvoch súbojoch doma - vonku stretnú o postup. K sedmičke úspešných tímov sa pridá Izrael ako organizátor záverečného turnaja.

kvalifikácia ME 2013 do 21 rokov, 9. skupina:
Slovensko "21" - Kazachstan "21"  6:0 (3:0)
Góly: 14. a 45.+ Mak (prvý z 11 m), 37. Považenec, 69. Oršula, 88. Kolčák, 90. Lalkovič, ŽK: Kiss - Gorjačij, Kuat, Lissenkov, rozhodovali: Dunauskas - Pipiras, Suziedelis (všetci Litva), 1500 divákov.
zostavy a striedania:
Slovensko "21": Šulla - Štetina, Gyömber, Kolčák, Čonka - Greguš - Mak, Greguš (21. Karaš), Žilák (77. Lalkovič) - Kiss - Mikovič (46. Oršula)
Kazachstan "21": Tkačuk - Amirchanov, Achmetov, Gorjačij (75. Lissenkov), Omarov - Kožabajev - Kuantjev (58. Machambetov), Levin, Kuat, Sujumbajev (79. Ščotkin) - Beisebekov

Slováci mali od začiatku opraty zápasu pevne v rukách. Súpera do ničoho vážnejšieho nepúšťali a sami si tvorili šance. V 13. minúte pekne zakombinovali Mikovič s Makom, po narážačke obranca rýchleho Mikoviča fauloval v pokutovom území a Mak nemal problém z penalty otvoriť skóre. Potom sa síce hralo len medzi 16-kami, ale Slováci mali opticky navrch. V 36. minúte pekne strieľal z hranice 16-ky striedajúci Karaš, brankár jeho pokus vyrazil na roh a z neho po odrazenej a vybojovanej lopty pred pokutovým územím peknou strelou zvýšil Považanec. V nadstavenom čase Slováci opäť pekne zakombinovali na ľavej strane, center v 16-ke našiel Maka, ktorý rutinérsky zasekol obrancu a nekompromisne upravil na 3:0.

Hostia na začiatku druhého dejstva ožili, dvakrát sa dostali do zakončenia, Šulla bol ale vždy na mieste. V 58. tvrdo pálil Považanec, Tkačuk ale vyrazil na roh. V 69. minúte to však už úspešnejšie dokázal a zvýšil na 4:0. Slováci bojovali o každý gól, keďže vedeli, že do baráže ich môže posunúť aj lepšie skóre, v 74. minúte však Mak neprestrelil Tkačuka z uhla. O desať minút Mak urobil kľučku aj brankárovi, ale ešte prihrával a obrana Kazachov s vypätím odvrátila. No v 88. minúte sa predsa len presadil Kolčák a zvýšil tvrdou strelou už na 5:0, čím Galádovci preskočili v tabuľke druhých Portugalsko, resp. už predtým Arménov a Turkov. V 90. minúte všetko spečatil na 6:0 po peknej prihrávke Maka do prázdnej brány striedajúci Lalkovič.

hlasy:
Ivan Galád, tréner SR "21": "Ja tomu trošku ešte nemôžem uveriť. Chlapci si to zaslúžili. Prežili sme veľmi ťažké obdobie, najmä po prehrách s Rumunskom. Ale stále som ešte veril, že sa môžeme dať dokopy. Tieto dva krásne zápasy nech chlapcom ostanú navždy v pamäti a nech si to oslávia. Zajtra sa začneme pripravovať na baráž. Dnes by som ešte ale o nej nehovoril. V piatok pôjdeme na žreb, teraz sa treba tešiť, že náš malý národ má takýto úspech."ä

Filip Kiss, stredopoliar a kapitán SR "21": "Musím sa priznať, že veľmi rád verím v niečo pekné a pozitívne. Osobne som veril, aj keď bola nádej veľmi malá. Som šťastný. Predĺžili sme si tento ročník v 21-ke. A treba veriť aj v sny v baráži. Máme na to mužstvo a šancu postúpiť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok