Francúzski ministri navštívia Rumunsko kvôli rómskym prisťahovalcom

TASR
10.9.2012 17:35

Francúzsky minister vnútra Manuel Valls a minister pre európske záležitosti Bernard Cazeneuve pricestujú v stredu do Bukurešti. Budú tam diskutovať o situácii Rómov, keďže Francúzsko je znepokojené vysokým prílivom rómskych prisťahovalcov z Rumunska.

Francúzski ministri navštívia Rumunsko kvôli rómskym prisťahovalcom
SITA

O vyslaní svojich ministrov do Rumunska informoval v nedeľu večer v rozhovore pre televíznu stanicu TF1 francúzsky prezident Francois Hollande. "Nemôžeme akceptovať, aby toto obyvateľstvo bolo vyháňané, presídľované a aby prichádzalo do Francúzska, kde nedokáže vyvíjať ekonomické aktivity," uviedol Hollande.

Podľa francúzskeho prezidenta žije vo Francúzsku okolo 15.000 Rómov. Hollande sa snažil bráni kroky ministra vnútra, ktorý v ostatných troch mesiacoch na základe platných súdnych rozhodnutí nechal zlikvidovať viacero nelegálnych osád rómskych prisťahovalcov. Väčšina z nich pochádza z Rumunska a Bulharska.

Tieto zákroky sa dotkli stovák Rómov, ktorí museli opustiť nelegálne obsadené prázdne domy alebo stanové tábory vybudované na cudzích pozemkoch. Zákroky francúzskych úradov kritizovali viaceré mimovládne organizácie, rómska komunita a časť ľavicových politikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok