Slováci sú už kompletní na Davis cup

TASR TA3
10.9.2012 13:35

Slovenskí tenisti sa už pripravujú na baráž o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára proti Portugalsku (14.-16. septembra) v kompletnom zložení.

Tvrdý povrch Premier v bratislavskom NTC si vyskúšal i osemfinalista grandslamového US Open Martin Kližan, ktorý v pondelok predpoludním trénoval spoločne s deblovými špecialistami Filipom Poláškom a Michalom Mertiňákom.

Lukáš Lacko sa pripravuje už od minulého týždňa. "V pondelok sme odštartovali spoločnú prípravu aj s Andrejom Martinom, ktorý je zatiaľ ako rezerva ako tímová päťka. Tréning prebehol v dobrom tempe. Dúfam, že chlapci budú fit. Portugalský tím rozhodne nemôžeme podceniť. Vlani nám ukázali, že tenis vedia hrať, musíme si na nich dať bacha. Hlavne doma podávali dobre výkony, preto je dôležité, že sme si teraz mohli vybrať povrch my. Dôležitý bude každý bod," povedal slovenský kapitán Miloslav Mečíř.

Portugalsko prišlo do Bratislavy bez ich rebríčkovo najvyššie postaveného hráča Frederica Gila i Ruia Machada. "Portugalčania nie sú v ideálnom zložení, chýbajú im skúsení hráči Gil s Machadom. Dúfam, že doma vyhráme a na budúci rok sa pokúsime postúpiť do svetovej skupiny. Určite však nemôžeme súpera podceniť. Ich jednotkou bude zrejme Joao Sousa, ktorý je mojím rovesníkom. Poznám zo z challengerov, na harde môže byť nepríjemný," povedal Kližan. Lacka potešilo, že v portugalskom tíme bude chýbať Gil. "Mám s ním negatívnu bilanciu, neviem, či som ho vôbec niekedy zdolal. Mne osobne vyhovuje tvrdý povrch oveľa viac ako antuka. Martin Kližan na US Open potvrdil, že keď je v pohode a darí sa mu, aj na harde je schopný dosiahnuť výborné výsledky. Papierovo sme v domácom prostredí favoritmi, ale netreba to zakríknuť. Davis Cup je súťaž, v ktorej je možné všetko." Polášek mal po návrate z US Open menšie problémy s aklimatizáciou. "Som ešte trochu prechladnutý. Na konci turnaja ma pobolieval chrbát, ktorý som začal cítiť už vo Wimbleodne, no verím, že do začiatku daviscupového zápasu to bude ok," povedal Polášek, ktorý vo Flushing Meadows postúpil po boku Rakúšana Juliana Knowleho do deblového štvrťfinále.  

Úvodné piatkové dvojhry duelu Slovensko - Portugalsko sa začnú o 15.00, sobotňajšia štvorhra i nedeľňajšie single odštartujú o 14.00 Hlavným rozhodcom duelu bude Brit Alan Mills, v úlohe empajrových sa predstavia Novozélanďan Blaze Trifonovski a Slovák Michal Varmus. Hrá sa s loptičkami Wilson Australian Open. Slováci majú portugalskému tímu čo odplácať, vlani v marci totiž prehrali v dueli 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v stredisku Cruz Quebrada neďaleko Lisabonu 1:4. O jediný bod sa vtedy postarali Mertiňák s Poláškom. Dva portugalské body získal Machado, ktorý zdolal Kližana i Lacka, tretí pridal Gil.

Mečířovi zverenci prehrali začiatkom februára v glasgowskej Braehead aréne s Veľkou Britániou 2:3 a po štvrtý raz za sebou ich čakajú záchranárske práce. Vlani zvíťazili v 2. kole play off v NTC nad Ukrajinou 4:1, rovnakým pomerom triumfovali v septembri 2010 v Minsku nad domácim Bieloruskom a v roku 2009 deklasovali doma Macedónsko 5:0.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok