MOST-HÍD: Novela Zákonníka práce je dohodou medzi stranou Smer-SD a odbormi

TASR TA3
10.9.2012 12:59

Zákonník práce (ZP) je podľa predsedu poslaneckého klubu strany Most-Híd Lászlóa Solymosa dohodou medzi vládnou stranou Smer-SD a odbormi.

MOST-HÍD: Novela Zákonníka práce je dohodou medzi stranou Smer-SD a odbormi
SITA

"Novelizácia ZP prinesie zvýšenie nákladov pre zamestnávateľov, obmedzí zamestnávanie živnostníkov – samostatne zárobkovo činných osôb, obmedzí prácu nadčas a prácu na dobu určitú, predraží prepúšťanie. Kľúčovým dôvodom novelizácie ZP je však dohoda medzi stranou Smer-SD a odborármi. Je to vlastne odmena Smeru pre odbory a pre odborových bossov za podporu vo voľbách a za podporu počas vlády Ivety Radičovej," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Solymos.

Odmenou je podľa Solymosa zvýšenie právomocí odborov bez ich nevyhnutnej reprezentatívnosti. "Celkovo to znamená zvýšenie nákladov regulačnej a administratívnej záťaže zamestnávateľov, menšiu flexibilitu – inak povedané väčšiu rigiditu pracovného trhu. Táto novela ZP vnáša všetko možné do pracovného prostredia, ale dovolím si tvrdiť, že rovnováhu určite nie," poznamenal Solymos v súvislosti s údajným oficiálnym zdôvodnením Smeru o potrebe novely ZP "vniesť do ZP rovnováhu medzi zamestnancov a zamestnávateľov".

Strana Smer-SD podľa slov člena predsedníctva Most-Híd Gábora Gála posúva SR ku krajinám s rigidným pracovným právom, akými sú napríklad Španielsko, ktoré však patrí v EÚ ku krajinám s najvyššou nezamestnanosťou.

Strana Most-Híd podľa Gála navrhuje v novele ZP, aby zamestnávateľ mohol napríklad zamestnancovi síce dať výpoveď, ale tak, že by zamestnanec počas výpovednej doby nemusel chodiť do práce, ale mohol by si aktívne hľadať nové zamestnanie.

TB strany Most-Híd o zmenách v Zákonníku práce

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok