Americká vláda chce predať väčšinový podiel v AIG

TASR
10.9.2012 09:30

Americké ministerstvo financií chce predať väčšinu svojho podielu v poisťovacej spoločnosti AIG. Vláda sa tak stane menšinovým akcionárom AIG, prvýkrát od roku 2008, keď ju musela štedrou finančnou injekciou zachrániť pred krachom.

Americká vláda chce predať väčšinový podiel v AIG
CTK

Trhy vo všeobecnosti síce očakávali, že ministerstvo financií tento mesiac ponúkne časť podielu v AIG na predaj. Prekvapil ich však rozsah ponuky. Vláda sa totiž plánuje zbaviť akcií v hodnote 18 miliárd USD (14,17 miliardy eur). Jej podiel v AIG tak klesne z doterajších 53 % na zhruba 20 %.

Samotná poisťovňa chce spätne odkúpiť akcie v hodnote približne 5 miliárd USD. Minulý týždeň AIG predala časť svojho podielu v ázijskej poisťovacej skupine AIA, aby mala peniaze na odkúpenie svojich akcií.
Plánovaný predaj štátneho podielu v AIG tak zrejme spustí sériu zmien. Najdôležitejšou zmenou ale bude, že po strate väčšinového podielu stratí štát kontrolu nad AIG.

Akcie AIG uzavreli v piatok 7. septembra obchodovanie pri cene 33,99 USD za kus. Ak teda vláda chce získať 18 miliárd USD, musí podľa odhadu analytikov ponúknuť na predaj zhruba 529 miliónov akcií.
Pred ani nie mesiacom štát predal 188,5 milióna akcií AIG za 5,75 miliardy USD, čo znamená, že za jednu akciu získal 30,50 USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok