Proces s Kaddáfího synom Sajfom Islámom posunú o päť mesiacov

TASR
10.9.2012 06:38

Proces so synom Muammara Kaddáfího Sajf Islámom odložia o najmenej päť mesiacov, aby na ňom mohli využiť prípadné relevantné výpovede z výsluchu bývalého šéfa líbyjskej tajnej služby, ktorého zadržali minulý týždeň.

Proces s Kaddáfího synom Sajfom Islámom posunú o päť mesiacov
SITA

Oznámila to líbyjská generálna prokuratúra.

Vládni predstavitelia v auguste uviedli, že proces so Sajfom Islámom Kaddáfím pre obvinenia z vojnových zločinov by sa mal začať v septembri. Stredajšie zatknutie Abdulláha Sanúsího, známeho pod prezývkou "Kaddáfího čierna skrinka", však začiatkom procesu oddiali, keďže by mohli vyjsť na svetlo sveta nové informácie, informoval v nedeľu večer na tlačovej konferencii zástupca prokuratúry.

Aktivisti za ľudské práva vyjadrujú obavy, že vzhľadom na slabú centrálnu vládu a pomerne malý právny poriadok v Líbyi nebudú procesy s bývalými predstaviteľmi Kaddáfího režimu, vrátane Sanúsího a Sajfa Isláma, spĺňať medzinárodné kritériá spravodlivosti.

Nové vedenie severoafrickej krajiny, ktoré sa snaží vypracovať demokratickú ústavu, však chce súdiť Kaddáfího príbuzných a stúpencov doma, aby občanom ukázalo, že tí, ktorí pomáhali Kaddáfímu držať sa pri moci 42 rokov, budú potrestaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok