Serena Willliamsová po zisku štvrtého titulu: Som v šoku

TASR, TA3
10.9.2012 06:33

Americká tenistka Serena Williamsová sa stala štvrtýkrát v kariére víťazkou dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. V strhujúcom finále si na vypredanom štadióne Arthura Ashea ako nasadená štvorka poradila so svetovou jednotkou Bieloruskou Victoriou Azarenkovou za 2:18 h po trojsetovej bitke 6:2, 2:6 a 7:5.

Serena Willliamsová po zisku štvrtého titulu: Som v šoku
SITA

V rozhodujúcom dejstve dokázala otočiť z 2:5. Mladšia zo sestier Williamsových si pripísala na konto celkovo 15. singlový titul z podujatí veľkej štvorky, druhý za sebou. Začiatkom júla nenašla zlatá olympijská medailistka z Londýna premožiteľku vo Wimbledone.

Američanke sa podarilo v jednej sezóne triumfovať vo Flushing Meadows aj na tráve All England Clubu i v roku 2002.Poslednou tridsiatničkou, ktorá zvíťazila v New Yorku, bola v roku 1987 legendárna Martina Navratilová. Serena Williamsová zdvihla na US Open po prvý raz cennú trofej v roku 1999, tretí titul získala v septembri 2008. Tentokrát si z turnaja odnáša prémiu 1,9 milióna USD a 2000 bodov do svetového rebríčka. V jeho novom vydaní zostane štvrtá, keďže vlani prehrala až vo finále s Austrálčankou Samanthou Stosurovou a polepší si "iba" o 600 bodov. Azarenková nevyužila šancu získať druhý grandslamcvý titul, šampiónka Australian Open však zostane svetovou jednotkou. Diváci boli v nedeľu svedkami prvého trojsetového finále ženskej dvojhry na US Open od roku 1995, keď o titul bojovali Nekma Steffi Grafová s Američankou Monicou Selešovou.

Serene Williamsovej vyšiel úvod zápasu s Azarenkovou, keď v druhom geme prelomila podanie súperky a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 3:0. Američanka kvalitne returnovala, dokázala súperku pretlačiť v dlhých výmenách od základnej čiary a z ťažkých pozícií predviedla niekoľko ukážkových bekhendových longlajnov. Zisk prvého setu spečatila za stavu 5:2 čistou hrou pri podaní Azarenkovej. V druhom dejstve sa karta obrátila. Bieloruska zrýchlila hru, pridala na agresivite a po dvoch brejkoch odskočila Američanke na 4:1. Serena Williamsová robila v tejto fáze zápasu priveľa nevynútených chýb, čo bola voda na mlyn Azarenkovej, ktorá zobrala Američanke vôbec prvý set na tohtoročnom US Open. "Vika" bola na koni a v rozhodujúcom dejstve sa po rýchlom brejku ujala vedenia 2:1. Serena Williamsová síce bleskovo kontrovala, no Azarenková v  Tildenovom geme opäť zobrala súperke servis a za stavu 5:4 išla podávať na víťazstvo v zápase. Američanka však vyrovnala na 5:5 a v koncovke slávila úspech. Pri podaní Azarenkovej využila hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Bieloruskou na 10:1 vo svoj prospech.

Serena Williamsová po prevzatí cennej trofeje žiarila spokojnosťou. "Nedokážem ani opísať slovami moje pocity, som v šoku. Po triumfe vo Wimbledone a na olympiáde v Londýne sa mi podarilo vyhrať aj US Open, to je niečo neuveriteľné. Victoria hrala dnes skvele a musela som podať výnimočný výkon, aby som ju zdolala. Už som v závere ani sama neverila, že to dokážem otočiť a začala som si pripravovať reč pre neúspešnú finalistku. Ďakujem všetkým za podporu, moje mame Oracene, sestre Venus i fanúšikom " povedala Američanka. Azarenková bezprostredne po zápase nedokázala potlačiť slzy, pri slávnostnej reči sa však už na jej tvári objavil aj úsmev. "Je veľmi ťažké stráviť takúto prehru. Serena v závere ukázala, že je veľká šampiónka. Chcela by som byť teraz na jej mieste, verím, že raz sa aj ja dočkám. Do dnešného zápasu som dala naozaj všetko a nemám si čo vyčítať," povedala Azarenková, ktorá v roku 2005 vyhrala na US Open juniorskú dvojhru. V roku 2007 získala titul v mixe po boku krajana Maxa Mirného.

ženy - dvojhra - finále:
Serena Williamsová (4-USA) - Victoria Azarenková (1-Biel.) 6:2, 2:6, 7:5

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok