Na protest Gorila prišlo viac ako 50 ľudí

TA3
9.9.2012 17:38

Tím organizátorov z niekoľkých iniciatív prišiel osobne podporiť aj investigatívny novinár Tom Nicholson, ktorý sa vyšetrovania údajného spisu SIS dožadoval ešte pred jeho zverejnením v decembri 2011.

"Podľa výsluchov, na ktorých som sa zúčastnil, polícia skôr chráni právo a záujmy pani Bubeníkovej a pána Malchárka. Neviem, ako konkrétne pokračujú v Gorile, lebo tie si karty držia veľmi blízko hrude a ja som posledný človek, ktorému by hovorili, čo je vo veci," povedal dnes Nicholson, ktorý vystúpil s príhovorom pred účastníkmi protestu. Zdôraznil, že za necelých šesť mesiacov od nástupu vlády, sa neobjavili na verejnosti žiadne nové informácie o vyšetrovaní a aj preto je podľa neho dôležité, že sa podobné akcie ako protest Gorila ešte konajú.

Organizátori dnešnej demonštrácie zároveň začali so zbieraním podpisov pod výzvu na odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Podľa jedného z nich Róberta Mihályho sa šéf polície zdiskreditoval vo svojej funkcii, keďže spis mal k dispozícii už pred jeho zverejnením, avšak neurobil nič pre jeho vyšetrenie. "Aj keby ho odvolali, určite by tam dali len ďalšieho jemu podobného. Ale na druhej strane, ak si my máme zobrať naspäť náš štát, musíme začať tým, že sa postavíme na odpor voči nezmyslom ako vymenovať za policajného prezidenta človeka, ktorý už raz dovyšetroval ten spis do stratena," komentoval iniciatívu Nicholson.

Protest podporilo aj hackerské hnutie Anonymous. Krátko po začiatku mítingu znefunkčnilo webové sídlo Generálnej prokuratúry SR, ktoré bolo nedostupné aj o pol hodinu neskôr.
Demonštrácia na Námestí SNP pokračovala takmer do 17.00 h. Jej účastníci sa následne pohli smerom k Prezidentskému palácu a budove Národnej rady SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok