Kresťanské dievča obvinené z urážky islamu prepustili na kauciu

TASR TA3
8.9.2012 22:47

Rimšu Masíhovú, duševne zaostalé kresťanské dievča, ktoré zatkli pre obvinenia z urážky islamu, dnes prepustili na kauciu. V záujme ochrany jej bezpečnosti odchod z väzenia sprevádzali špeciálne bezpečnostné opatrenia, informovali agentúry AP a DPA.

Kresťanské dievča obvinené z urážky islamu prepustili na kauciu
SITA

Masíhová podľa lekárov trpí poruchami učenia a má nižšie IQ, ako je priemer u detí v jej veku. Väznili ju viac ako tri týždne po tom, ako ju moslimskí susedia v dedine neďaleko Islamabadu obvinili z pálenia islamských náboženských textov. Mala sa tým dopustiť porušenia prísneho pakistanského zákona proti rúhaniu.

Sudca v piatok schválil prepustenie dievčaťa v prípade zloženia kaucie vo výške milión pakistanských rupií (vyše 8000 eur). Prepustenie sa oddialilo kvôli procedurálnym prieťahom spojenými so spracovaním kaucie. Právnici obvinenej chcú prípad uzavrieť úplne.

Masíhová opustila väzenie blízko Islamabadu v opancierovanom vozidle, ktorým ju rýchlo dopravili k pripravenému vrtuľníku. V záujme ochrany jej identity bola zahalená. Miesto, kam ju previezli, nie je známe.

Ľudskoprávni aktivisti sa obávajú o bezpečnosť dievčaťa i stoviek ďalších kresťanov, ktorí kvôli obavám z odplaty moslimských susedov odišli z oblasti, kde Masíhová žila.

V Pakistane môže len obvinenie z urážky islamu znamenať smrť. Aj v prípadoch neuznania viny súdom obvinených niekedy zabijú radoví spoluobčania.


Prípad znova obrátil pozornosť na prísnu pakistanskú legislatívu proti rúhaniu, ktorú podľa aktivistov za ľudské práva často zneužívajú na perzekúciu kresťanov. Tí tvoria v prevažne moslimskej krajine so 180 miliónmi obyvateľov necelé dve percentá populácie.

Témy: Pakistan
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok