D. Čaplovič: Fínsky model vzdelávania sa v SR nedá realizovať, tam sa totiž nekradne

TASR
8.9.2012 15:31

Fínsky model vzdelávania je podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) dobrým vzorom pre Slovensko, avšak v súčasnosti by sa nedal zrealizovať. "Oni majú dostatok financií, tam sa nekradne, nekupčí a peniaze skutočne z veľkej časti idú do oblastí verejného záujmu, ako je školstvo, zdravotníctvo a sociálne veci," podčiarkol dnes v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy šéf rezortu školstva.

D. Čaplovič: Fínsky model vzdelávania sa v SR nedá realizovať, tam sa totiž nekradne
SITA

Čaplovič si myslí, že ideálne by bolo, keby peniaze, ktoré adresuje ministerstvo školám, išli priamo týmto vzdelávacím zariadeniam. Tok financií by tak obchádzal prípadné administratívne prekážky a znižoval riziko, že financie budú použité nehospodárne alebo na iný účel. "Chcem to riešiť dohodou aj zmenou zákonov, aby peniaze aj normatívy išli predovšetkým na kvalitu školy a aby peniaze došli do školy," zdôraznil Čaplovič.
Jeho diskusný oponent, poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) si však myslí, že slová a činy ministra školstva sa dnes rozchádzajú. Pripomenul napríklad, že už na nadchádzajúcej septembrovej schôdzi prerokujú poslanci parlamentu vládny návrh zákona, ktorý presmeruje peniaze do rozpočtov miest a obcí miesto toho, aby išli priamo do centier voľného času.

"Peniaze už dnes netečú priamo školám, ale tečú cez samosprávne kraje, cez obce z ministerstva a vieme, že mnohé peniaze nedorazia do školy, do ktorej patria. Buď je to legálne, v niektorých prípadoch dokonca zákon hovorí, že obec môže použiť tie peniaze na niečo iné, ak chce, niekde to legálne nie je," poznamenal Beblavý, ktorý je aj členom parlamentného výboru pre vzdelávanie.

Do diskusie sa zapojil aj predseda Nových školských odborov na Slovensku Ľudovít Sebelédi. Zdôraznil, že rozpočtové priority z hľadiska učiteľov sú rovnaké ako ich pomenoval minister školstva. Čaplovič totiž hovorí o potrebe zabezpečiť sociálne štipendiá pre vysokoškolákov, pridať financie na vedu a výskum a zvýšiť platy pedagogických a odborných pracovníkov. Desaťpercentné zvýšenie mzdy by podľa neho v praxi znamenalo potrebu navýšiť rozpočet zhruba o 100 miliónov eur.

Práve zvyšovanie platov učiteľov by malo byť podľa Sebelédiho prioritné pri rokovaní o budúcoročnom rozpočte. V súčasnosti totiž podľa jeho slov pedagógovia často musia robiť dve práce, aby uživili rodinu. Peniaze na tieto opatrenia podľa neho už sú v systéme, ale v súčasnosti sa rozkrádajú alebo vynakladajú neefektívne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok