Kanada ukončila diplomatické styky s Iránom

TASR
8.9.2012 09:27

Irán dnes odsúdil postup Kanady, ktorá v piatok pozastavila diplomatické vzťahy s Teheránom. Podľa iránskej vlády Kanada obetovala svoje národné záujmy v prospech Izraela.

"Rozhodnutie Kanady ukazuje, že sa táto krajina zriekla svojich záujmov v prospech sionistov, keď nasledovala ich politiku proti Iránu," vyhlásil hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Ramín Mehmanparast.

Podľa jeho slov islamská republika na toto "unáhlené rozhodnutie" čoskoro zareaguje. V Kanade žije takmer pol milióna Iráncov, veľká čast z nich v Toronte, kde Teherán začal nedávno pripravovať otvorenie konzulátu.
Šéf kanadskej diplomacie John Baird v piatok oznámil, že Ottawa uzavrela svoje veľvyslanectvo v Teheráne a dala iránskym diplomatom päť dní na odchod z krajiny.

Tento krok Baird zdôvodnil tvrdením, že Teherán v súčasnosti predstavuje "najvážnejšiu hrozbu pre svetový mier a bezpečnosť". Spomenul pritom kontroverzný iránsky jadrový program, a tiež vojenskú pomoc, ktorú islamská republika poskytuje režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Baird pripomenul aj pravidelné iránske hrozby voči existencii štátu Izrael.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok