Premiér prisľúbil pomoc zamestnancom firmy Slotex Fashion

SITA, TA3
7.9.2012 15:19

Ak sa zamestnancom vranovskej firmy Slotex Fashion nepodarí dostať k peniazom z garančného fondu Sociálnej poisťovne (SP), premiér Robert Fico z rezervy predsedu vlády uvoľní asi 400 tis. eur.

Premiér prisľúbil pomoc zamestnancom firmy Slotex Fashion
SITA

Ako uviedol na piatkovom tlačovom brífingu, návrh na konkurz firmy, ktorý je podmienkou na vyplatenie financií z garančného fondu, bude podaný na Krajský súd v Prešove v pondelok. Premiér tiež avizoval zmeny v legislatíve, ktoré majú zabrániť podobným prípadom v budúcnosti.

Taliansky investor dlhuje svojim zamestnancom mzdy za mesiace jún, júl a august. Okrem toho im bez upozornenia poslal listom výpovede zo zamestnania. Oznámenia o skončení pracovného pomeru dostalo všetkých 180 zamestnancov firmy v pondelok 3. septembra, keď mali nastúpiť do práce po skončení celozávodnej dovolenky. Takmer všetci prepustení zamestnanci sa vo štvrtok zúčastnili na protestnom pochode, ktorý mal na ich problémy upozorniť.

S vedením firmy ešte pred jej kolapsom rokoval o vyplatení miezd člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica. Podľa jeho slov dnes už niet s kým vyjednávať, lebo riaditeľ firmy ešte pred celozávodnou dovolenkou dal výpoveď. S konateľom spoločnosti, ktorý má podľa obchodného registra sídlo v Bratislave, sa odborárom nepodarilo skontaktovať. Teraz komunikujú iba s účtovníčkami firmy, ktoré dostali tiež výpovede. Napriek tomu sú v práci a sumarizujú výplatné listiny.

Vedenie firmy okrem zamestnancov neplatilo ani Sociálnej a zdravotným poisťovniam povinné odvody, spolu im dlží asi 800 tis. eur. Od mája 2010, kedy sa spoločnosť registrovala v Sociálnej poisťovni, poisťovňa voči nej viedla viac ako 20 exekučných konaní. Z dlhu vyše 600 tis. eur dostala ku dnešnému dňu zaplatených asi 180 tisíc.

Záznam TB premiéra R. Fica o riešení situácie vo firme Slotex Fashion

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok