Figeľ je pre KDH skôr bremeno, pripustil Procházka

TASR
7.9.2012 15:10

Predseda KDH Ján Figeľ je pre hnutie skôr bremeno. V online rozhovore portálu Aktualne.sk to dnes pripustil poslanec Národnej rady SR Radoslav Procházka, ktorý v rámci KDH zakladá platformu.

Figeľ je pre KDH skôr bremeno, pripustil Procházka
SITA

"Povedal som pánovi predsedovi, že si myslím, že akokoľvek nespravodlivé to môže byť, dnes jeho zotrvávanie vo funkcii pre stranu predstavuje skôr bremeno ako pridanú hodnotu," uviedol Procházka, ktorý si tiež nemyslí, že Figeľova doktorandská práca spĺňa požadované kritériá.

Procházka v súvislosti s platformou zdôraznil, že mu nejde o predsednícky post, ale o spoločenskú zmenu, ktorú Slovensko potrebuje. Tvrdí, že chce kompetentnejší štát. "Štát, ktorý ľuďom za peniaze, ktoré od nich vyberie, vráti kvalitné verejné služby a plní tie funkcie, kvôli ktorým štáty vlastne vznikajú a existujú," vysvetlil.

Cez svoju platformu mieni prispieť ku generačnej a programovej obnove slovenského pravého stredu. Nie je však presvedčený, že slovenská pravica potrebuje ďalšie nové strany. "Preto sa chcem priamo a otvorene pokúsiť o zmenu v tej, za ktorú som v nedávnych voľbách kandidoval," vysvetlil, prečo neodišiel z KDH a vytvára v ňom platformu.

Priznal tiež, že mnohí radoví členovia KDH naliehajú na zmenu a spájajú si ju práve s Procházkom. "Cítim aj voči nim povinnosť priamo a otvorene zabojovať o generačnú a programovú obnovu hnutia, ktoré v príbehu tohto štátu zanechalo významnú a z väčšej časti pozitívnu stopu. Zaslúži si šancu, túto stopu ďalej tvoriť, aj keď podľa mňa naozaj na pôdoryse generačnej a programovej obnovy," uviedol.

Kresťanský demokrat reagoval aj na otázku priamej voľby sudcov a prokurátorov, ktorú by chcel odídenec z KDH Daniel Lipšic. "Priama voľba sudcov a prokurátorov je podľa mňa povrchná myšlienka, ktorá na Slovensku žiadny reálny problém slovenského súdnictva nevyrieši. Zmeny, ktoré chcem v príslušnom čase predstaviť ja, budú hlbšie a idú hlbšie a riešia podstatu systému," poznamenal Procházka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok