Vlani klesol počet samovrážd, no stúpli samovražedné pokusy

SITA
7.9.2012 12:56

Vlani bolo na Slovensku menej samovrážd, avšak výrazne sa zvýšil počet samovražedných pokusov. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), zverejnených v rámci Svetového dňa prevencie samovrážd, ktorý pripadá na 10. septembra.

Vlani klesol počet samovrážd, no stúpli samovražedné pokusy
TA3

Minulý rok spáchalo, alebo sa pokúsilo o samovraždu až 1 543 Slovákov. V porovnaní s rokom 2010 je to nárast o 51 prípadov. Počet ľudí, ktorí si dobrovoľne vzali život, klesol oproti roku 2010 o 75 prípadov na 537. "Podstatne sa však zvýšil počet samovražedných pokusov. Kým v roku 2010 ich bolo hlásených 880, v roku 2011 to bolo už 1 006 prípadov (641 mužov a 365 žien)," uviedol Peter Bubla z Národného centra zdravotníckych informácií.

Dobrovoľne si smrť zvolilo viac mužov ako žien - 457 mužov a 80 žien. Najviac samovrážd evidovali v minulom roku u 50- až 59-ročných. Neúspešné samovražedné pokusy zaznamenali skôr u mladších. Najviac ich bolo hlásených u osôb vo veku od 20 do 29 rokov. Z celkového počtu samovražedných pokusov vyhodnotili takmer polovicu ako demonštratívne.

Najviac samovrážd evidovali v Banskobystrickom kraji (105) a najmenej z Trnavskom kraji (35). Počet samovražedných pokusov bol vysoký v Bratislavskom (187) a v Košickom (176) kraji. Najmenej samovražedných pokusov evidovali v Prešovskom kraji (64).

Samovrahovia si pri odchode z tohto sveta zvolili najčastejšie obesenie (u mužov v 320 a u žien v 32 prípadoch). Druhým najčastejším spôsobom samovraždy u mužov bolo zastrelenie (39), u žien skok z výšky (16). "Vo väčšine prípadov sa motív samovrážd nedá presne určiť. Zo zistených prevažujú vnútorné osobné konflikty a problémy súvislosť s telesným ochorením alebo telesnou chybou, konflikty a rodinné problémy," uviedol Bubla.

Aj keď v hláseniach o samovraždách často chýba údaj o pracovnom pomere usmrtených osôb, zaznamenali 109 prípadov samovrážd starobných dôchodcov a 25 prípadov u pravidelne zamestnaných osôb. Iná situácia je pri samovražedných pokusoch. "Tu je zrejmé, že najvyššie počty tvoria nezamestnaní (423), pravidelne pracujúci (210) a invalidní dôchodcovia (114)," hovorí Bubla.

Skoncovať so životom sa pokúšali najmä ľudia so stredným vzdelaním bez maturity aj s maturitou, a to vo viac ako 56 percentách prípadov. Z hľadiska rodinného stavu sa pokúšalo zomrieť vlastnou rukou približne 55 percent slobodných. Najčastejším miestom úmyselného sebapoškodenia bol domov.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií boli "najčernejšími mesiacmi" marec so 151 prípadmi a jún so 150 prípadmi, kedy zaznamenali celkovo 111 samovrážd a 190 samovražedných pokusov. Pokiaľ ide len o samovraždy, najviac ľudí sa rozhodlo pre dobrovoľný odchod zo sveta v júni (58 prípadov).

Vďaka podrobne spracovaným údajom môže Národné centrum zdravotníckych informácií sledovať aj dni v týždni či dokonca hodiny, počas ktorých dochádza najčastejšie k samovraždám a samovražedným pokusom. Najviac samovrážd sa vyskytuje v pondelok medzi 22:00 a 7:00. Najviac samovražedných pokusov zasa v utorok medzi 13:00 a 18:00.

Národné centrum zdravotníckych informácií spracúva údaje o samovraždách a samovražedných pokusoch na základe hlásení zdravotníckych zariadení. Údaje o samovražedných pokusoch má NCZI k dispozícii za osoby, ktorým poskytli psychiatrickú zdravotnú starostlivosť v útvaroch psychiatrických zariadení.

V prípadoch pokusov o samovraždu sa do hlásení dostávajú ľudia, ktorí sa pokúsili o samovraždu a dostali psychiatrickú zdravotnú starostlivosť v útvaroch psychiatrických zariadení. Samovraždy sú hlásené z príslušných pracovísk súdneho lekárstva.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok