Trápiace sa Malawi potrebuje obrovskú potravinovú pomoc

TASR
7.9.2012 11:56

Svetový potravinový program OSN (WFP) dnes spustil projekt obrovskej potravinovej pomoci v juhoafrickom štáte Malawi a rozdal tam prvé tony obilia približne 200.000 ľuďom.

Trápiace sa Malawi potrebuje obrovskú potravinovú pomoc
SITA

"Situácia je taká vážna, že v nasledujúcich mesiacoch bude potrebovať potravinovú pomoc približne 1,6 milióna Malawijčanov, čo je osemkrát viac než počas posledného krízového obdobia," uviedol WFP vo vyhlásení.

Malawi patrí k najchudobnejším krajinám na svete. Potravinová agentúra OSN upozornila, že zhoršujúcou sa situáciou je postihnutých 15 z 28 okresov. Krízu spôsobuje dlhotrvajúca vlna suchého počasia v krajine. Ceny potravín sa rýchlo zvyšujú a tak sú základné potreby pre mnohých Malawijčanov čoraz viac nedosiahnuteľné.
WFP varoval, že čelí nedostatku financií a na potravinovú pomoc bude potrebovať peniaze od darcov.

Malawi sa zo všetkých síl snaží obnoviť slabnúcu ekonomiku, pretože väčšina pomoci bola počas vlády bývalého prezidenta Binga Wa Muthariku zastavená. Prezident zomrel tento rok v apríli. Zosnulého lídra nahradila jeho viceprezidentka Joyce Bandová, ktorá odvtedy oživila vzťahy s kľúčovými darcami ako Británia či Spojené štáty. Bandová sa stala prvou prezidentkou Malawi a druhou ženskou hlavou afrického štátu po libérijskej prezidentke Ellen Johnsonovej-Sirleafovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok