Naživo vysielané býčie zápasy sa vrátili na španielske obrazovky

TASR
6.9.2012 15:19

Španielska štátna televízia TVE odvysielala v stredu večer svoj prvý živý prenos býčieho zápasu za posledných šesť rokov a program pritiahol takmer 1,2 miliónov divákov. Informovala o tom dnes TVE.

Naživo vysielané býčie zápasy sa vrátili na španielske obrazovky
SITA

Hlavnými hrdinami býčieho zápasu v meste Valladolid na severe krajiny boli hviezdny matador El Juli a ďalší dvaja muži.

Televízia prestala naživo vysielať býčie zápasy v roku 2006 najmä z dôvodu, že sa na obrazovkách objavovali vo vysielacích hodinách pre deti a mládež.

Zákaz býčích zápasov v televízii prijali za vlády socialistického premiéra Josého Luisa Rodrígueza Zapatera, ktorá však vlani v novembri prehrala parlamentné voľby.

Súčasná konzervatívna vláda premiéra Mariana Rajoya je naklonená býčím zápasom, ktoré pokladá za dôležitú súčasť kultúrneho dedičstva Španielska. Samotný premiér Rajoy je fanúšikom býčích zápasov.
Rozhodnutie obnoviť živé vysielanie urobilo nové vedenie TVE, ktoré dosadila vláda.

Tento krok sa pokladá za veľké víťazstvo a prínos pre španielske tradičné býčie zápasy v období, keď pociťuje tvrdé následky aktivizmu za práva zvierat a ekonomickej krízy.

Asociácia za práva zvierat Apdda skritizovala býčie zápasy ako "dekadentné a kruté divadlo".

Prehra môže čakať aktivistov aj v severovýchodnom regióne Katalánsko, ktoré zakázalo túto tradíciu v januári, ale vláda pripravuje legislatívu na zmenu stavu.

Býčie zápasy sú protizákonné tiež na Kanárskych ostrovoch, ale vo zvyšku Španielska sú povolené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok