Maďarskí benediktíni podali pre kaštieľ v Rusovciach diplomatickú nótu

TASR, SITA
6.9.2012 14:35

Najvyšší predstavený Kongregácie maďarských benediktínov (KMB) Asztrik Várszegi odovzdal zástupcovi Úradu vlády SR diplomatickú nótu adresovanú premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Maďarskí benediktíni podali pre kaštieľ v Rusovciach diplomatickú nótu
SITA

Najvyšší predstavený Maďarskej kongregácie benediktínov, pannonhalmský biskup, arciopát Asztrik Várszegi zaslal premiérovi Robertovi Ficovi diplomatickú nótu vo veci vysporiadania kaštieľa v Rusovciach.

Rád benediktínov žiadal predsedu slovenskej vlády o stretnutie, aby s ním prerokoval otázky súdneho sporu o rusovský kaštieľ. "S poľutovaním sme zobrali na vedomie, že odpoveď na list adresovaný Vám osobne od najvyššieho opáta benediktínov, ktorý je vo funkcii vysväteného biskupa už 21 rokov a jeho postavenie v diplomacii je rovnocenné s funkciou ministrov, dostal, v diplomacii bezprecedentným spôsobom, len od radového úradníka, a to s tým, aby z dôvodu Vašej pracovnej vyťaženosti sa stretol a našiel vhodný dátum stretnutia s vedúcim Úradu vlády SR," uvádza v nóte arciopát Várszegi.

Upozorňuje, že na základe notármi overených testamentov časť nehnuteľností na území susedného Rakúska je vo vlastníctve právoplatných dedičov od polovice minulého storočia. "Od toho istého obdobia rôznymi mocenskými a diktátorskými metódami, v rozpore s európskymi právnymi pravidlami, teraz vplyvom rôznych skupinových záujmov, bez právoplatného súdneho rozhodnutia na Slovensku Vláda SR doteraz nevyjasnenými metódami a prostriedkami robí všetko pre to, aby testamentárny dedič sa nedostal k svojmu oprávnenému majetku," píše najvyšší predstavený Maďarskej kongregácie benediktínov Ficovi. Úrad vlády je podľa neho zlým hospodárom kaštieľa v Rusovciach a hrozí, že v blízkej budúcnosti časti nehnuteľnosti už nebude možné zachrániť, čo je neprijateľné pre dedičov ako aj pre kultúrne hodnoty a architektonické pamiatky chrániacu Európu.

"Opätovne Vás žiadame, vážený pán Fico, aby vzhľadom na vážnosť a dôležitosť veci, ste sa nevyhýbali riešeniu veci a aby ste zabezpečili, aby vláda neprijala také rozhodnutie, v ktorom neberie ohľad na názor, nárok a ponuku právoplatného dediča kaštieľa v Rusovciach," uzatvára v diplomatickej nóte pannonhalmský biskup.

Robert Fico sa ešte v prvej polovici augusta vyslovil, že vládu neznervózňujú majetkové spory o kaštieľ a areál v Rusovciach, ktorý by chcel kabinet obnoviť. Majetku sa dlhodobo domáha Pannonhalmský Rád svätého Benedikta v Maďarsku, ktorý sa najnovšie obrátil na fóra Európskej únie. Fico poznamenal, že každý, kto cíti nejakú skrivodlivosť pri domáhaní sa majetku, sa vždy obracia na všetky možné inštitúcie. „Ale toto je vec, ktorá nemá nič spoločné ani s Európskou komisiou, ani s Európskou radou, s ničím, to je súdny spor a o tom musí rozhodnúť súd,“ vyhlásil Fico. Štát podľa premiéra momentálne ťahá za dlhší koniec v majetkových sporoch s benediktínmi. Rád na domácej pôde spor prehral na okresnom aj krajskom súde, Ústavný súd SR mu zamietol sťažnosť. V súčasnosti sa očakáva už len verdikt Najvyššieho súdu SR k podanému dovolaniu. „To sa vyskytuje úplne bežne. Prakticky každý neúspešný účastník konania, keď prehrá a je právoplatne ukončený spor, domáha sa mimoriadnych opravných prostriedkov,“ konštatoval Fico 7. augusta. Okrem toho už Úrad vlády SR vyhral prvostupňový súd o zvyšný menší pozemok v areáli.

Rád si robí nárok na národno-kultúrnu pamiatku na základe závetu belgickej princeznej Štefánie a grófa Eleméra Lónaya. Najvyšším ústavným činiteľom SR viackrát navrhovali mimosúdne riešenie sporu. "Navrhli sme, že po usporiadaní vlastníckych vzťahov ponúkneme kaštieľ a príslušné pozemky na reprezentačné účely SR a na kultúrne a cirkevné podujatia," uviedol pannonhalmský biskup. Na orgány EÚ sa obrátili preto, že doteraz so svojimi požiadavkami neboli úspešní.

Vláda sa chce pustiť do dokončenia rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky - kaštieľa v Rusovciach a priľahlého areálu tak, že na ňu nepôjdu peniaze zo štátnej kasy. Na obnove by sa mali podieľať podnikateľské subjekty, plán financovania má predložiť minister financií do 15. októbra. Rekonštrukcia by stála podľa odhadov 32,9 milióna eur bez DPH. Prezident Ivan Gašparovič ponúka, že na projekt možno využiť aj výnos z predaja prezidentskej vily v Bratislave pod Slavínom. Zámerom je, aby bol kaštieľ využívaný na štátne reprezentačné účely. Objekt nebude slúžiť ako rezidencia pre žiadneho ústavného činiteľa. Z celkovej plochy areálu približne 13,5 hektára bude k dispozícií pre verejnosť asi desať hektárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok