Premiér zmenil názor. Odmeny majú dostať všetci v prvej línii

TA3 SITA
18.8.2020 14:00

Odmeny za nasadenie v prvej línii v boji s koronavírusom dostanú napokon všetci zdravotníci, ktorí reálne riskovali v prvej línii. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Igor Matovič. Ešte v pondelok pritom vyhlásil, že sa odmeny nebudú týkať lekárov a platia len pre zdravotné sestry, policajtov, vojakov a hasičov.

Mal rozhovor s Krajčím

"Včera večer som absolvoval rozhovor s pánom ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím, ktorého výsledkom je, že odmenu za nasadenie dostanú všetci zdravotníci, ktorí reálne riskovali v prvej línii," odkázal premiér. Nakoniec to teda budú aj lekári, sanitári, záchranári či pracovníci dopravnej zdravotnej služby.

Pondelkové vyhlásenie predsedu vlády už pritom stihlo vyvolať ostré reakcie. Asociácia nemocníc Slovenska označila pôvodné vyjadrenia predsedu vlády Igora Matoviča za veľmi nevhodné, prijala ich s nevôľou a nepochopením.

"ANS nesúhlasí a protestuje, aby lekári, ktorí boli v prvej línii pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v záchrannej zdravotnej službe, na urgentných príjmoch, na pohotovostiach či na intenzívnych lôžkach neboli odmenení spolu s ostatnými pracovníkmi pracujúcimi v rizikovom prostredí, a upozorňuje, že diskriminačný prístup voči lekárom v súvislosti s prichádzajúcou druhou vlnou pandémie COVID-19 by mohol oslabiť systém poskytovania zdravotnej starostlivosti," uvádza sa v stanovisku asociácie.

Prvé vyjadrenie vyvolalo kritiku

Znepokojený bol aj Zväz ambulantných poskytovateľov. "Sme presvedčení, že nekompetentnosť a amaterizmus tejto vlády sa prejavuje každý deň v čoraz väčšom meradle a vo všetkých oblastiach. Žiadna krajina neprehodila cez palubu tých, bez ktorých by sme pandémiu nezvládali s tak nízkymi stratami na životoch, ako to urobilo Slovensko," reagoval zväz.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay si myslí, že odmenení by mali byť všetci, ktorí sa zapojili do potrebných činností bez ohľadu na to, na ktorom poste sú a koľko zarábajú. "Osobný prínos a nasadenie by mali byť tými hlavnými kritériami pre vyjadrenie poďakovania aj finančnými prostriedkami," doplnil.

Slovenská lekárska komora napriek zmene vyjadrenia žiada premiéra o verejné ospravedlnenie za jeho výroky v súvislosti s odmenami pre lekárov. Ako vyhlásil jej prezident Marian Kollár, predseda vlády nimi dehonestoval lekársky stav a zároveň symbolicky prezentoval postoj slovenskej verejnosti k lekárskej profesii. “Toto si lekári skutočne nezaslúžili,” skonštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok