Českí poslanci neschválili zvýšenie DPH, hrozí pád vlády

TA3, TASR
5.9.2012 21:43

Vyššia daň z pridanej hodnoty a ďalšie daňové zmeny dnes v českej Poslaneckej snemovni neprešli. Šesť rebelujúcich poslancov ODS vládny stabilizačný balíček, ktorý do Snemovne vrátil Senát, nepodporilo.

Českí poslanci neschválili zvýšenie DPH, hrozí pád vlády
ČTK

Vláda preto predloží návrh znova a spojí s ním aj hlasovanie o dôvere, informovali Český rozhlas a portál iDNES.cz. Česká vláda potrebovala na presadenie zákona 101 hlasov. Podľa očakávania ich ale toľko nezískala. Za bolo iba 94 poslancov.

To znamená, že vláde by nepomohli ani tieto hlasy, pretože s ňou nehlasoval ani poslanec Vecí verejných Milan Šťovíček, ktorý to pôvodne sľuboval. Kabinet preto už vo štvrtok, na kedy bolo presunuté rokovanie vlády, návrh predloží opäť, ale už aj so žiadosťou o vyslovenie dôvery.

Návrh by v prípade schválenia znamenal zvýšenie DPH od budúceho roka na 15 a 21 percent, vyššie dane pre najbohatších ľudí, ako aj sprísnenie pravidiel pre živnostníkov.

ČSSD navrhuje predčasné parlamentné voľby spolu s prezidentskými

Česká sociálna demokracia (ČSSD) navrhuje uskutočnenie predčasných parlamentných volieb súbežne s konaním voľby hlavy štátu, ktorá bude začiatkom budúceho roku. V stredu to novinárom povedal predseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ktorý predčasné voľby považuje za východisko zo súčasnej vládnej krízy spôsobenej neschopnosťou vládnej koalície dohodnúť sa na daňových reformách.

"Myslíme si, že existuje jednoduché východisku - nové voľby. ODS a TOP 09 preto navrhujeme dohodu o nových voľbách do Poslaneckej snemovne," vyhlásil Sobotka, ktorý za vhodný termín považuje "súbeh s priamou voľbou prezidenta", pravdepodobne vo februári budúceho roku.

Predseda českej vlády Petr Nečas, ktorého koaličná vláda nemá v parlamente jasnú väčšinu, čelí odporu viacerých vlastných koaličných poslancov, ktorí tento týždeň plánujú hlasovať proti zvyšovaniu daní v krajine. Vláda sa preto rozhodla, že spojí ďalšie hlasovanie o tomto návrhu s hlasovaním o dôvere.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok