Hamilton v knihe odhalil Armstrongov dopingový plán

SITA
5.9.2012 18:38

Americký cyklista Lance Armstrong čelí ďalším, až zarážajúco detailným opisom svojho údajného užívania zakázaných látok počas kariéry. Jeho bývalý tímový kolega z tímu US Postal Tyler Hamilton v knihe podrobne vykreslil organizovaný doping v americkom tíme.

Hamilton v knihe odhalil Armstrongov dopingový plán
SITA

Hamilton v knihe uvádza, že Armstrongov tím mal náskok dvoch rokov v tom, čo ohľadom dopingu robili ostatní. Hamilton obvinil bývalého tímového kolegu z obdobia rokov 1998 - 2001 Armstronga, že mal prepracovaný presný plán, ako mu jeho záhradník a dodávateľ "Filip" mohol počas Tour de France poskytovať ampulky s látkou EPO označené menom Edgar.

Systém mal zabezpečiť, že žiadny z jeho tímových kolegov nebude s týmito fľaštičkami prichytený. "Boli sme v Lanceovej kuchyni a on nám predstavil svoj plán. Mal Filipovi zaplatiť, aby križoval Tour s fľaštičkami s EPO na motocykli a predplatiť mu mobilný telefón. Keď sme Edgara (EPO) potrebovali, Filip by sa prekľučkoval vpred, látky nám podal a pokračoval v ceste ďalej. Jednoducho a rýchlo. Bez rizika. Aby sme zachovali diskrétnosť, Filip mal podporovať len vrchárov, teda tých, ktorí to najviac potrebovali, a mohol poskytnúť 'potrebné' pre Lancea, Kevina Livingstona a mňa."

"Odvtedy už Filip nebol Filipom, teda obyčajným dodávateľom. Volali sme ho motorkár," dodal Hamilton, ktorý ďalej uviedol, že Livingston nikdy verejne nekomentoval dopingové záležitosti a na žiadosť o interview pre účely knihy neodpovedal. "Keď mi Lance povedal o svojom zámere, prakticky žiaril. Miloval túto záležitosť v štýle tajného agenta McGyvera. Francúzi nás mohli šacovať celý deň, a aj tak by nič nenašli. Navyše, boli sme si istí, že ostatné tímy robia vlastnú verziu ´motorkára´. Prečo by aj nemali?" napísal ďalej bývalý profesionálny cyklista.

Americká antidopingová agentúra (USADA) nedávno uvalila na Armstronga doživotný dištanc a so spätnou platnosťou anulovala všetky jeho výsledky od 1. augusta 1998. Texasan by podľa jej stanoviska mal prísť aj o sedem triumfov na Tour de France, ktoré vybojoval v rokoch 1999 až 2005. Ak by spolupracoval, antidopingový orgán by mohol uplatniť vlastné pravidlo a všetky dopingové prehrešky spred viac ako ôsmich rokov by boli premlčané.

Sankcie zatiaľ ešte nepotvrdili Medzinárodná cyklistická únia (UCI) a organizátori slávnych francúzskych pretekov. Armstrong svoju obhajobu zakladal na tvrdení, že počas kariéry absolvoval vyše 500 dopingových kontrol a ani jedna z nich nebola pozitívna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok