Prípad Rómov, ktorých nevpustili do kaviarne, rieši OSN

SITA
5.9.2012 15:30

Niekoľko rokov starý prípad slovenských Rómov, ktorých ešte v roku 2005 nevpustili do kaviarne Idea v Michalovciach pre farbu ich pleti, bude mať dohru na pôde OSN. Sankcie však Slovensku nehrozia, informuje rezort diplomacie v správe, ktorú dnes vzala na vedomie slovenská vláda.

Prípad Rómov, ktorých nevpustili do kaviarne, rieši OSN
TA3

Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie sa zaoberá sťažnosťou Ľubice A., Tibora K. a Lucie P., ktorí nie sú spokojní s tým, ako sa k celému prípadu postavili slovenské súdy. Krajský súd v Košiciach síce v roku 2010 rozhodol, že Rómovia boli diskriminovaní na základe etnickej príslušnosti, odmietol im však priznať akékoľvek finančné odškodnenie. "Sťažovatelia v komunikácii rovnako namietajú neúmernú dĺžku súdneho konania," píše sa v správe.

V roku 2006 v prípade prvýkrát rozhodol Okresný súd v Michalovciach, ktorý povedal, že Rómovia boli diskriminovaní, odmietol však, že by dôvodom diskriminácie bol ich etnický pôvod. Krajský súd v Košiciach o rok na to rozsudok zrušil a prípad vrátil na ďalšie konanie. Súd v Michalovciach v roku 2008 rozhodol, že Rómovia boli diskriminovaní na základe svojho etnického pôvodu, majiteľ kaviarne im musel poslať ospravedlňujúci list. Košický krajský súd v roku 2010 rozsudok potvrdil.

Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie zatiaľ rozhodnutie o prijateľnosti tejto sťažnosti nevydal. V prípade, že by výbor OSN konštatoval porušenie práv Rómov zo strany Slovenska, štát žiadne odškodné platiť nemusí. "Stanoviská výboru majú povahu odporúčaní pre zmluvné štáty. Ak výbor konštatuje porušenie niektorého z článkov dohovoru, spravidla odporučí štátu prijať opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov ako aj na predchádzanie podobným porušeniam v budúcnosti," konštatuje rezort diplomacie v správe.

O individuálnych sťažnostiach jednotlivcov, skupín jednotlivcov či mimovládnych organizácií, ktorí namietajú porušenie práv stanovených v dohovoroch zo strany Slovenskej republiky, môže rozhodovať šesť výborov OSN. Doteraz bolo proti Slovensku podaných jedenásť sťažností, z čoho v ôsmich prípadoch bolo posudzovanie uzavreté. V troch prípadoch výbor OSN rozhodol, že Slovensko porušilo príslušný článok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok