P. Frešo: Vláda ide finančne oholiť vysokoškolákov a ich rodičov

TA3, TASR
4.9.2012 12:22

Zákon o sociálnom poistení, ktorý v auguste schválil parlament, sťaží spôsob, akým si môžu vysokoškolskí študenti privyrobiť. Brigádnici budú totiž musieť po novom zo svojej práce odviesť aj odvody.

Spoločne so zrušením daňového bonusu sa tak podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša zhorší situácia v mnohých rodinách. "Socialistická vláda ide oholiť vysokoškolákov a ich rodičov," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Frešo.


Ako príklad uviedol rodinu s dvoma vysokoškolskými študentmi, ktorí si privyrábajú 150 eur mesačne. V dôsledku zrušenia daňového bonusu a zavedenia odvodov pri dohodách o vykonaní práce môže takáto domácnosť prísť mesačne spolu až o 130 eur. "Nie je to žiadna zanedbateľná záťaž. Týka sa to rodín, kde musia obidvaja rodičia pracovať, aby bol nárok na tento daňový bonus," upozornil Frešo.
Ako povedal podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, jeho strana príde s návrhom, aby brigádnici, ktorí majú príjem do 190 eur, nemuseli odvádzať žiadne odvody. Pri zákone o sociálnom poistení chce presadiť, aby mladí ľudia do 25 rokov neplatili zvýšené odvody. "Budeme robiť všetko pre to, aby sme vysokoškolákom uľavili," vyhlásil Štefanec.


Podľa podpredsedu SDKÚ-DS vládny Smer-SD na jednej strane síce deklaruje jedno, ale koná úplne niečo opačné. Strana totiž prostredníctvom svojho predsedu pred aj po voľbách vyhlasovala, že jej opatrenia sa dotknú len bohatých ľudí. "Doplatia na to vysokoškoláci a doplatia na to tí, ktorí si popri štúdiu privyrábajú. To rozhodne nie sú najbohatší," skonštatoval Štefanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok