Severné Írsko zažíva horúci koniec leta

TA3
4.9.2012 12:42

V tomto čase sa každý rok objavujú napríklad v uliciach Belfastu prípady výtržníctva a nepokojov. To čo sa ale deje v severnom Írsku teraz pripomína nepokojné 90. roky.

Už druhú noc po sebe došlo v severoírskom Belfaste k pouličným bojom medzi políciou, protibritskými republikánmi a probritskými lojalistami. Policajti proti výtržníkom nasadili vodne delá a plastové projektily.

Polícia zasiahla, keď na jej príslušníkov, ktorí sa snažili od seba oddeliť znepriatelené skupiny katolíkov a protestantov, začali hádzať zápalné fľaše, petardy, tehly či kamene. Výtržníci z protestantského tábora dokonca uniesli dodávku, ktorú nasmerovali do policajného kordónu.

Pri zrážkach v severnej časti Belfastu utrpeli v noci nadnes zranenia deviati policajti; najmenej traja skončili v nemocnici.

Nepokoje vyvolal spor oboch hlavných komunít v Severnom Írsku o právo na organizovanie pochodov. Zrážky vypukli po tom, ako skupina írskych katolíckych nacionalistov pochodovala v oblasti, kde nedávno zakázali pochod probritským protestantom. V noci z nedele na pondelok zranili najmenej 47 zasahujúcich policajtov.

Predchádzajúci víkend došlo v tej istej štvrti k nepokojom, pri ktorých bolo zranených sedem policajtov. Vyprovokovala ich protestantská kapela pochodujúca okolo katolíckeho kostola, hoci úrady takéto akcie zakázali.
Podpísanie mierovej dohody v roku 1998 z veľkej časti ukončilo násilie medzi katolíkmi a protestantmi v Severnom Írsku, ktoré pretrvávalo tri desaťročia, väčšina Belfastu však naďalej zostáva sektársky rozdelená. Situácia sa tam pravidelne vyhrocuje v letných mesiacoch, keď probritské protestantské skupiny uskutočňujú tradičné sprievody, ktoré vnímajú írski katolícki nacionalisti ako provokáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok