Kližan napriek prehre s Čiličom dosiahol životný úspech

TASR, TA3
4.9.2012 01:17

Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenec trénera Karola Kučeru podľahol na centri Arthura Ashea dvanástemu nasadenému Chorvátovi Marinovi Čiličovi za 2:03 h v troch setoch 5:7, 4:6 a 0:6.

Kližan sa stal prvým slovenským grandslamovým osemfinalistom v mužskom singli od januára 2006, keď Dominik Hrbatý postúpil medzi elitnú šestnástku na Australian Open v Melbourne. V New Yorku bol "katom" Francúzov. V 2. kole po vynikajúcom výkone senzačne vyradil piateho nasadeného Jo-Willfrieda Tsongu a v 3. kole získal skalp tridsaťdvojky "pavúka" Jeremyho Chardyho.

Z US Open si odnáša prémiu 120.000 USD a 180 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. Po US Open sa vráti do najlepšej päťdesiatky a dosiahne najlepší renking v doterajšej kariére. Kližan s Čiličom si suverénne vyhrávali svoje podania až do stavu 4:4. V deviatom geme mal slovenský daviscupový reprezentant k dispozícii dva brejkbaly, ani jeden však nevyužil a v koncovke sa presadil Čilič.

Za stavu 6:5 premenil pri podaní Kližana v poradí druhý setbal. V druhom dejstve víťaz juniorky na Roland Garros z roku 2006 pritvrdil na returne a mal dvakrát brejk k dobru. Čilič však od stavu 3:4 získal tri gemy v rade a ujal sa vedenia 2:0 na sety. Kližan sa snažil hrať aktívne, no v rozhodujúcich momentoch robil priveľa nevynútených chýb. V treťom sete Čilič ovládol dianie na dvorci, po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 4:0 a Kližanvi uštedril "kanára".

Chorvát sa druhýkrát v kariére prebojoval medzi najlepšiu osmičku na US Open, prvýkrát sa mu to podarilo v roku 2009. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti víťazovi duelu medzi tretím nasadeným olympijským šampiónom z Londýna Britom Andym Murraym a Kanaďanom čiernohorského pôvodu Milošom Raoničom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok