Podvod pri čerpaní z Nórskych fondov prezradil falošný bankový výpis

TASR
3.9.2012 17:44

Podvod ohľadne čerpania prostriedkov z grantu Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu na viacúčelový športový areál v Senci, pre ktorý by malo Slovensko vrátiť vyše 660.000 eur, odhalili na základe falošného výpisu.

Podvod pri čerpaní z Nórskych fondov prezradil falošný bankový výpis
TA3

"Prijímateľ predložil Úradu vlády (ÚV) SR bankový výpis, ktorý sa ukázal ako nepravdivý. Vďaka súčinnosti policajných zložiek reprezentovaných Úradom boja proti korupcii pôsobiacim v rámci Ministerstva vnútra SR boli ÚV SR poskytnuté originálne bankové výpisy priamo z banky, v ktorej bol vedený projektový účet," uviedol pre TASR Tlačový a informačný odbor ÚV SR.

Porovnanie ukázalo, že asi 62.000 eur, ktoré sa mali vraj previesť dodávateľovi, sa naopak vybrali v hotovosti. Ako poukázal ÚV SR, napriek tomu, že kontrola zistila problém len v tomto prípade a ostatné prostriedky sa použili účelne, donorské krajiny na základe dohôd žiadajú vrátenie celej sumy, teda 668.000 eur. Úrad vlády bude okrem toho od ŠK SFM Senec žiadať vrátenie peňazí zo spoluúčasti štátu vo výške 118.000 eur.

Pre podvod so 62.000 eurami tak má futbalový klub vrátiť približne 786.000 eur. Úrad vlády okrem toho pred mesiacom podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu podvodu, respektíve subvenčného podvodu a možného pozmeňovania výsledkov hospodárskej evidencie.

Island, Lichtenštajnsko a Nórsko požiadali Slovensko, aby vrátilo viac ako 660.000 eur po zistení údajného podvodu v slovenskom projekte. Európsky hospodársky priestor (EHP) a Nórske fondy poskytli financie na vybudovanie viacúčelového športového areálu v Senci. Účelom bolo zabezpečiť prístup k mimoškolským športovým aktivitám pre tamojšie deti a mladých ľudí.

EHP a Nórske fondy uplatňujú politiku nulovej tolerancie v prípade zneužitia finančných prostriedkov. Projekty, na ktorých sa podieľajú, sledujú a prísne opatrenia a sankcie zavádzajú aj pri najmenších finančných sumách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok