Radičová nebude kandidovať za prezidentku

TASR
3.9.2012 17:27

Expremiérka Iveta Radičová nebude kandidovať v roku 2014 za prezidentku SR. Vyhlásila to v pondelok v Rádiu Expres. "Ďakujem za dôveru, ale naozaj nie. Tie skúsenosti, ktoré z politiky mám, sú skúsenosťami, ktoré vo mne zanechali negatívnu stopu," odôvodnila svoje rozhodnutie Radičová.

Radičová nebude kandidovať za prezidentku
SITA

V politike sa stretla podľa vlastných slov s množstvom arogancie, nenávisti, útočnosti. "Tá skúsenosť je naozaj negatívna," zopakovala. S väčším odstupom si Radičová uvedomuje "vysokú mieru neslobody v politike z dôvodu nutných kompromisov, ale aj mieru neslobody z dôvodu reakcií na podnety", ktoré nemôže dať do kategórie slušných či kultúrnych.

Dodala, že politika si vyžaduje veľké obete. "Pokiaľ ju chcete robiť na plné obrátky, všetko ostatné musíte zo života škrtnúť," poznamenala. Radičová by takúto obeť priniesla, ale s podmienkou. "Keby to bolo sprevádzané elementárnou slušnosťou a úctou voči funkciám, pozíciám. Ale tu sa politik stal tovarom, voči ktorému si občan, publicista môže dovoliť čokoľvek," vysvetlila.

Pokiaľ ide o prezidentský post, označila ho za neoslobodený od politických strán. Zdôraznila, že prezident má byť "prirodzená autorita, ktorá reprezentuje SR dôstojne, vie presadiť jej záujmy v neľahkej ekonomickej situácii, vie robiť dobré meno SR a má silu hlasu, ktorá ovplyvní aj rozhodovanie v nadnárodných štruktúrach".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok