SR prispeje na nové sídlo NATO 7 miliónmi

TASR
3.9.2012 13:07

Slovensko by malo do roku 2017 prispieť na výstavbu nového sídla NATO ďalších 7,36 milióna eur. Financie na tento účel pôjdu z rozpočtu Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR v rámci úhrad príspevkov do medzinárodných organizácií.

SR prispeje na nové sídlo NATO 7 miliónmi
ČTK

Z celkových nákladov vo výške 10,75 milióna eur už SR doteraz zaplatila 3,39 milióna eur. S ďalšími výdavkami však treba počítať na vybavenie Stálej delegácie SR pri NATO, ktorá bude pôsobiť v objekte, informačnými a komunikačnými technológiami, ako aj nábytkom.

Rezort diplomacie predložil do pripomienkového konania návrh na úhradu príspevkov do roku 2017, kedy je naplánované ukončenie projektu, keďže uznesenie vlády z roku 2006 rieši financovanie iba do konca tohto roka. V roku 2012 sa totiž pôvodne predpokladalo ukončenie výstavby novej budovy Severoatlantickej aliancie.

Aktuálne sídlo sa ako dočasné postavilo v roku 1967 pre vtedy 15 členských štátov. V súčasnosti má 28 členov. Náklady na jeho plnohodnotnú rekonštrukciu, ktoré musia odrážať aj požiadavky na nové technológie, by podľa MZV výrazne presiahli náklady na výstavbu nového objektu.

Slovensko sa v prístupových rozhovoroch s alianciou zaviazalo zapojiť do financovania prebiehajúcich projektov. Jedným z nich je aj vybudovanie jej nového sídla, na ktorom sa dohodlo na washingtonskom summite NATO v roku 1999. Konkrétne rozhodnutie o umiestnení stavby a poskytnutí pozemkov v Belgicku zase padlo na summite v Prahe pred desiatimi rokmi.

V budove budú, rovnako ako je tomu v súčasnosti, pôsobiť medzinárodný sekretariát, medzinárodný vojenský štáb, niektoré špecializované agentúry NATO, ako aj národné delegácie členských štátov. Členovia totiž nemôžu mať svoju delegáciu mimo sídla aliancie. Vzniknú tiež priestory pre partnerské krajiny. Na konečnej podobe vnútorných priestorov Stálej delegácie SR pri NATO spolupracujú ministerstvá zahraničných vecí, obrany, Slovenská informačná služba a Národný bezpečnostný úrad SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok