Pistorius prehral na 200-ke, Oliveiru obvinil z pridlhých protéz

3.9.2012 11:59

Juhoafrický atlét Oscar Pistorius označil za dôvod neúspechu vo finále behu na 200 metrov na paralympiáde v Londýne umelé protézy jeho súpera.

Pistorius prehral na 200-ke, Oliveiru obvinil z pridlhých protéz
SITA

„Blade Runner“ doteraz nikdy na paralympiáde v behu na 200 metrov neprehral. V nedeľu sa však musel skloniť pred umením Brazílčana Alana Oliveiru, ktorý bol rýchlejší o 0,07 sekundy.

Pistorius, ktorý súťažil aj na OH 2012 v Londýne, niesol nedeľňajšiu prehru veľmi ťažko. „Nechcem dehonestovať výkon Alana, je to skvelý športovec, ale je o niečo vyšší a nedá sa mu konkurovať v dĺžke kroku. Videli ste, z akej diaľky sa vrátil. Nepretekali sme v spravodlivom behu. Odovzdal som tam zo seba všetko. Pravidlá Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) umožňujú atlétovi byť neuveriteľne vysoký. Snažili sme sa s funkcionármi riešiť tento problém už pred niekoľkými týždňami, ale nemám pocit, že moje slová padli na úrodnú pôdu,“ uviedol.

Pistorius ešte aj neskôr po pretekoch označoval Oliveirove víťazstvo za „smiešne“. Podľa vlastných slov nemohol uveriť, že ho predbehol bežec, ktorý na prvých 100 metroch zaostával o približne osem metrov. „Nikdy nebežal preteky za 21 sekúnd a nemyslím si, že na to reálne má. Nikdy počas mojej kariéry som neprehral v behu na 200 metrov. Opýtajte sa hocikoho, kto do toho vidí. Nevyzerá to čudne? Som si istý, že 99 percent ľudí vám povie, že to je čudné,“ pokračoval Pistorius.

Oliveira na jeho slová reagoval sklamaním. Zdôraznil, že v žiadnom prípade nepodvádzal a nechápal Pistoriusovu kritiku. „Je skutočne veľkým vzorom a počuť toto od vynikajúceho športovca je naozaj ťažké,“ vyhlásil prostredníctvom tlmočníka 20-ročný Brazílčan. „Dĺžka protéz je daná na základe vzorca, kde sa berie do úvahy výška a dynamika atléta. Všetci bežci prešli pred nedeľňajšími pretekmi meraním a ich protézy boli schválené,“ uvádza sa vo vyhlásení IPC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok