Kurdi opäť zaútočili na vojakov, zahynulo 30 ľudí

SITA
3.9.2012 08:26

Kurdskí povstalci vyzbrojení samopalmi a raketometmi v noci z nedele na pondelok zaútočili na vojenský objekt v juhovýchodnom Turecku a vyvolali tak prudkú prestrelku, ktorá si vyžiadala okolo 30 mŕtvych.

Kurdi opäť zaútočili na vojakov, zahynulo 30 ľudí
SITA

Informovali o tom miestne zdroje, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra AFP. Útok na území provincie Şirnak sa podľa nich skončil smrťou 10 vojakov a približne 20 príslušníkov separatistickej organizácie Strana kurdských pracujúcich (PKK). Ďalších sedem vojakov vyviazlo so zraneniami.

Povstalci PKK v posledných mesiacoch zintenzívnili svoje útoky proti tureckým bezpečnostným silám, čo tamojší predstavitelia a médiá dávajú do súvislosti s konfliktom v susednej Sýrii. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan ešte v júli varoval, že armáda môže zakročiť proti militantom aj na sýrskom území. Niektorí vládni predstavitelia vyjadrili presvedčenie, že Damask pomáha PKK, aby sa pomstil kedysi spriatelenej Ankare za to, že podporuje sýrskych protivládnych povstalcov. Organizáciu bojujúcu za odtrhnutie prevažne kurdského juhovýchodu Turecka považuje väčšina medzinárodného spoločenstva za teroristickú skupinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok