Zomrel zakladateľ Cirkvi zjednotenia Son-mjong Mun

TASR
2.9.2012 22:19

Reverend Son-mjong Mun, samozvaný Mesiáš, ktorý zo svojej Cirkvi zjednotenia urobil celosvetové hnutie, zomrel dnes vo veku 92 rokov v cirkevnej nemocnici blízko Soulu. Oznámila to agentúra AP.

Zomrel zakladateľ Cirkvi zjednotenia Son-mjong Mun
article.wn.com

Mun sa narodil v meste, ktoré je dnes súčasťou Severnej Kórey. Svoju cirkev založil v roku 1954 v Soule po tom, ako sa mu podarilo prežiť kórejskú vojnu. Začal kázať novú interpretáciu Biblie.

Cirkev sa dostala do pozornosti v 70. a 80. rokoch organizovaním masových sobášov tisícov prívržencov, často z rozličných krajín. Páry spájal priamo Mun, jeho snahou bolo vybudovať multikultúrny nábožný svet.

Cirkev zjednotenia často obviňovali z používania manipulatívnych praktík a okrádania svojich členov, preto sa neskôr sústredila na vybudovanie obchodného impéria, ktoré zahŕňalo napríklad denník Washington
Times, Bridgeportskú univerzitu a začínajúcu automobilku v Severnej Kórey. Podnikala aj v potravinárstve, hotelierstve či vlastnila futbalový tím.


Podľa vlastných vyhlásení má milióny členov po celom svete. Ľudia, ktorí cirkev opustili ale tvrdia, že ich nie je viac ako 100.000.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok