Tender na žilinský úsek D3 je definitívne zrušený

SITA
2.9.2012 14:09

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. zrušila verejnú súťaž na výstavbu takmer 4,4-kilometrového úseku diaľnice D3 Žilina, Strážov – Brodno. Nariadil jej to Úrad pre verejné obstarávanie po opätovnom preskúmaní tendra.

Tender na žilinský úsek D3 je definitívne zrušený

Národná diaľničná spoločnosť (NDS), a.s. definitívne zrušila verejnú súťaž na výstavbu takmer 4,4-kilometrového úseku diaľnice D3 Žilina, Strážov - Brodno. Zrušenie tendra, vyhláseného ešte v decembri 2009, znovu nariadil Úrad pre verejné obstarávanie po jeho opätovnom preskúmaní na základe rozhodnutia súdu. Ako oznámila diaľničná spoločnosť vo Vestníku verejného obstarávania, použitý postup zadávania zákazky zrušila v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a pri zadávaní pôvodnej zákazky bude postupovať formou verejnej súťaže.

V tendri na stavbu žilinského úseku D3 otvárali ponuky ešte vo februári 2010. Spomedzi štyroch uchádzačov predložila najnižšiu cenu za vykonanie stavebných prác vtedajšia spoločnosť Skanska BS, a.s. (teraz súčasť spoločnosti Skanska SK a.s.), a to vo výške 163 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Predpokladaná cena prác naplánovaných na takmer štyri roky bola 269,38 mil. eur bez DPH.

Práce sa mali spolufinancovať z Kohézneho fondu Európskej únie, zo štátneho rozpočtu a iných zdrojov v rámci Operačného programu Doprava v súčasnom programovom období. Ďalšími účastníkmi diaľničného tendra boli firmy OHL ŽS, skupina Doprastav a Váhostav-SK a bývalá Trnavská stavebná spoločnosť (v súčasnosti TSS Grade).

NDS pôvodne žiadala Skansku o vysvetlenie jej nízkych nákladov na stavbu diaľnice a kalkuláciu ponúknutej ceny. Stavebná spoločnosť nepovažovala ponúknutú cenu za neobvykle nízku, ale za reálnu kalkulovanú cenu, obsahujúcu všetky náklady i primeraný zisk. Jej optimálnosť podľa firmy umožnila celková skladba a charakter stavby a hlavne vysoké využitie vlastných kapacít, čím odbúrava viacstupňový dodávateľský systém. Pred dvoma rokmi v lete už Úrad pre verejné obstarávanie nariadil diaľničiarom tender zrušiť. Krajský súd v Bratislave neskôr rozhodol, že tender nemal byť zrušený a vrátil prípad úradu na ďalšie konanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok