Triatlonista Richard Varga získal striebornú medailu

TASR, TA3
2.9.2012 12:24

Prvú historickú medailu v olympijskej disciplíne (1500 m plávanie-40 km bicykel-10 km beh) získal v sobotu slovenský triatlon. Na ME v španielskom Aquilase sa o ňu v súťaži mužov do 23 rokov zaslúžil Richard Varga.

Varga súboj o zlato s víťazným Francúzom Pierrom Le Correm prehral o dve sekundy.

Slovenský olympionik z Londýna ako tradične prvý vyplával. V cyklistickej časti sa utvorila na čele 15-členná skupina, v ktorej chýbali najlepší bežci. V záverečnej časti v behu Richard Varga nastúpil na piatom kilometri, na čo dokázal zareagovať len Le Corre a ten napokon v strhujúcom finiši dokázal mladého slovenského pretekára zdolať.

O druhý franúzsky úspech sa medzi ženami zaslúžila Alexandra Cassanová Ferierová.
"Podarilo sa mi potrhať balík a celé pole medzi lepších plavcov a cyklistov," povedal pre TASR Richard Varga a pokračoval: "Podarilo sa nám odtrhnúť asi päť dobrých bežcov, ašpirantov na medailu. Spolu s Angličanom Bishopom, s ktorým sa veľmi dobre poznám sme to hnali. Snažili sme sa celý ten balík burcovať, čo sa nám podarilo a urobili sme neuveriteľný štvorminútový náskok. Výborne sme spolupracovali a to bol asi ten základ neskoršieho úspechu. Na beh som išiel s tým, že uvidím, čo sa stane, ako sa budem cítiť. Vybehol som prvý, vpredu sa vytvorila štvorčlenná skupina. Cítil som sa veľmi dobre, bol som na tretej-štvrtej pozícii. Okolo 4-5 km som chcel zvýšiť tempo, tak som nastúpil a zostal som len ja s Francúzom a podarilo sa nám odtrhnúť od Angličana a Rusa, čo dávalo nádej na medailu. Posledné kolo sme taktizovali, raz skúsil nastúpiť jeden, potom druhý a nakoniec to vyšlo na šprint, v ktorom bol on lepší." pritom ešte 50 metrov pred cieľom si Richard Varga myslel, že vyhrá. "Nastúpil som však príliš skoro, no on sa ma držal a bol kúsok za mnou. V závere mi stvrdli nohy a on ma prešprintoval. Už som nemohol nič urobiť, aj keď o to zlato som sa veľmi snažil."

Svoje medailové umiestenie považuje za doteraz najväčší úspech. "Určite, zase som si posunul svoje limity. Opäť som bližšie k svetovej elite a táto medaila ide v mojej kariére absolútne najvyššie."
V závere sezóny má Richard Varga dobrú formu. "Mám vždy takú tendenciu, že od pretekov k pretekom mi to ide lepšie. Ukazuje sa, že každými pretekmi sa dostávam do určitej formy, lenže už to bude zase chcieť trocha natrénovať a vyladiť na Nový Zéland, kde ma čaká finále seriálu MS." To sa uskutoční 20.21. októbra a Richard Varga by tam mal odletieť 13. októbra. "Ja si nedávam nikdy vysoké ambície. Vždy chcem ísť s pokorou a spraviť to, na čo mám a uvidím na čo mám. Ale rád by som zase 'spravil' nejaký menší balík a bol čo najbližšie od víťaza. Taký je vždy môj cieľ," uviedol na margo svojej účasti na Novom Zélande.

Zranená noha, ktorá ho ešte pred olympiádou pribrzdila, je podľa neho už v poriadku. "Momentálne je úplne v poriadku. Niekedy síce ešte pobolieva a musím byť opatrný. A si myslím, že to ide dobrým smerom a že som zdravý."

Svoje striebro v dejisku šampionátu oslávil spoločne s víťazným Francúzom Le Correm. "Oslávil som to s ním. Sme veľmi dobrí kamaráti a dokonca počas pretekov sme si podávali fľašky s občerstvením na behu, čo sa v boji o zlato často nevidí. Bol to taký kamarátsky súboj, ale nič sme si nedarovali."

výsledky (1500 m plávanie-40 km bicykel-10 km beh):

muži 23: 1. Pierre Le Corre (Fr.) 1:48:37, 2. RICHARD VARGA (SR) 1:48:39, 3. Thomas Bishop (V. Brit.) 1:49:47
ženy 23: 1. Alexandra Cassanová Ferierová (Fr.) 2:07:04, 2. Alexandra Razarenová (Rus.) 2:07:23, 3. Jelena Danilovová (Rus.) 2:07:49

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok