Učitelia si budú musieť za deň štrajku uhradiť odvody sami

SITA, TA3
2.9.2012 10:47

Štrajkujúcim, ktorí odvod 1,58 eura do zdravotnej poisťovne za deň štrajku nezaplatia, poisťovňa vykáže na konci roka dlh a môže ich sankcionovať ako neplatiča.

Učitelia, ktorí sa rozhodnú 13. septembra štrajkovať, si budú musieť za tento deň do zdravotnej poisťovne sami uhradiť odvod 1,58 eura. Upozorňujú na to školskí odborári. Zamestnávateľ totiž musí štrajkujúceho zamestnanca na termín štrajku z príslušnej zdravotnej poisťovne odhlásiť. Netýka sa to odvodov do sociálnej poisťovne. Zamestnanec sa ako samoplatiteľ musí prihlásiť vo svojej zdravotnej poisťovni na predpísanom tlačive, ktoré získa v pobočke alebo cez internet. Sumu treba uhradiť do 8. októbra tohto roka. Učitelia môžu predložiť príslušné tlačivá aj hromadne za školu. "Sumu 1,58 eura na deň neplatia ZŤP, pracujúci dôchodcovia (okrem vdovských a sirotských). Túto sumu hradí za nich štát, ale musia vyplniť príslušné tlačivo a doručiť ho poisťovni," informujú odborári. Štrajkujúcim, ktorí odvod do zdravotnej poisťovne za deň štrajku nezaplatia, poisťovňa vykáže na konci roka dlh a môže ich sankcionovať ako neplatiča.

Odborári zo Slovenska vyhlásili jednodňový výstražný štrajk na 13. septembra, podporu im vyjadrilo aj Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek či Nové školské odbory. Učitelia sa chystajú zatvoriť školy od 6:00 do 18:00 presne po roku od protestného stretnutia pred Úradom vlády SR. Rozhodli sa tak preto, že rokovania zástupcov zväzu s ministerstvom školstva ani za rok nepriniesli očakávané výsledky. Od protestnej akcie očakávajú najmä vyššie mzdy. Štrajk bude v materských, základných, stredných aj vysokých školách, kde majú odbory 50-tisícovú členskú základňu. Školy budú informovať rodičov o vyučovaní, respektíve jeho zrušení podľa počtu zamestnancov, ktorí sa na štrajku zúčastnia.

Jedným z dôvodov na štrajk je aj predložený návrh rozpočtu SR na roky 2013 až 2015 v rezorte školstva. Odbory žiadajú upraviť rozpočet tak, aby reálne platy zamestnancov v školstve porástli budúci rok minimálne o 10 percent. Taktiež volajú po úprave systému odmeňovania, ktorý by zabezpečil pedagogickým a odborným zamestnancom platy na úrovni 1,2- až dvojnásobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Pre odborárov je prioritou celkové systémové zvýšenie financií do školstva tak, aby bol podiel z HDP do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok