Prepitné chcú oslobodiť od daní, má to pomôcť ľuďom v službách

TA3 TASR
14.7.2020 11:15

Prepitné by malo byť oslobodené od daní a odvodov. Takýmto spôsobom by sa malo pomôcť zamestnancom v segmente hotelov a reštaurácií. Uviedli to na brífingu v národnej rade poslanci koaličného Sme rodina Martin Borguľa a Ľuboš Krajčír. Návrh zákona s týmto cieľom chcú predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu.

Prepitné chcú oslobodiť od daní, má to pomôcť ľuďom v službách
TASR/AP

Borguľa poukázal na to, že počas koronakrízy si ľudia z hygienických dôvodov zvykli viac platiť kartou ako hotovosťou. "Ten tringelt je svojím spôsobom váš osobný dar obsluhujúcemu personálu. Keď to však platíte takto kartou, tak z toho tringeltu treba odpočítať daň z pridanej hodnoty, treba z neho odpočítať odvody, treba z neho odpočítať ďalšie daňové zaťaženia a v konečnom dôsledku ten človek z toho 2-eurového tringeltu dostane možno 0,90 eura," podotkol.

Návrh plánujú poslanci predložiť aj na koaličnú radu. Spolupracovať na ňom chcú aj s ministerstvami dopravy, financií a práce. Skonštatoval, že s týmto návrhom súhlasí aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Borguľa dodal, že ako poslanci nemôžu v legislatívnom procese fungovať v tzv. zrýchlenom režime. "Preto ja rátam, že prvé čítanie v septembri, neskôr druhé, tretie a platnosť zákona od 1. januára," priblížil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok