V Jerevane sa demonštrovalo proti postupu Budapešti

TASR
1.9.2012 17:44

Stovky, hlavne mladých ľudí, demonštrovali dnes pred budovou arménskeho ministerstva zahraničných vecí a kanceláriou maďarského honorárneho konzula v Arménsku v hlavnom meste tejto krajiny Jerevane.

V Jerevane sa demonštrovalo proti postupu Budapešti
SITA

Príčinou ich protestov bolo piatkové vydanie odsúdeného azerbajdžanského vraha ich krajana Ramila Sahiba Safarova z Maďarska do vlasti, kde vydaného krátko po návrate omilostil prezident Ilham Alijev.

Účastníci protestnej akcie požadovali rezignáciu šéfa arménskej diplomacie Eduarda Nalbandiana a pred ministerstvom zahraničných vecí sa dožadovali dlhodobého prerušenia vzťahov s Maďarskom, kým sa tamojšie úrady neospravedlnia.

Demonštranti strhli pri kancelárii honorárneho konzula z budovy napriek prítomnosti policajtov maďarskú štátnu vlajku, ktorú následne podpálili. Na dvere kancelárie nalepili slogany "Maďarsko dovidenia!" a "Zaplať 3 miliardy dolárov a ochraňuj vraha!", informovali agentúry Newsarmenia a portál panarmenian.net.

Arménske ministerstvo zahraničných vecí reagovalo dnes na krok maďarskej strany vo vyhlásení, v ktorom sa hovorí o morálnej zodpovednosti vlády v Budapešti.


Podľa dokumentu arménska strana opakovane informovala maďarskú vládu, že v Azerbajdžane schvaľujú na najvyššej úrovni Safarovov zločin a pokúšajú sa ho ospravedlniť. Maďarská vláda mala vedieť o vyjadreniach azerbajdžanských úradov, ktoré boli dostačujúce na spochybnenie tvrdenia, že Safarov si po vydaní odpyká zvyšok trestu vo vlasti. Vládny kabinet v Budapešti si mal uvedomovať, aké budú dôsledky jeho rozhodnutia o vydaní Safarova, preto má morálnu spoluzodpovednosť za vývoj v prípade, vyplýva zo stanoviska arménskeho MZV.


Maďarské vedenie do poslednej chvíle ubezpečovalo arménsku vládu, že nepodnikne žiadny krok, ktorý by viedol k prerušeniu výkonu doživotného trestu väzenia pre páchateľa a vylúčilo akúkoľvek možnosť jeho vydania, tvrdí sa vo vyhlásení z Jerevanu, ktoré klasifikuje postup maďarskej strany ako nie priateľský akt, ktorý poškodzuje dobré partnerské vzťahy medzi oboma krajinami.


Arménsky minister školstva Armen Ašotian dnes v prítomnosti prezidenta krajiny pri slávnostnom otvorení jednej školy vyhlásil, že ruky maďarskej vlády sú zašpinené krvou zavraždeného príslušníka arménskych ozbrojených síl, vraha ktorého Budapešť vydala v piatok do Azerbajdžanu.

Arménsky minister spravodlivosti Hrair Tovmasian vyzval v otvorenom liste na rezignáciu svojho maďarského rezortného kolegu Tibora Navracsicsa, ako to vyplýva z arménskych internetových portálov. Podľa nich spomínaný rezort súčasne prerušil akékoľvek vzťahy s maďarskou stranou tak na bilaterálnej, ako aj na medzinárodnej úrovni, na pôde Rady Európy a iných medzinárodných inštitúcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok