S Neilom Armstrongom sa v piatok "rozlúčil" aj Mesiac

TASR
1.9.2012 17:30

Za účasti najbližších, ako aj desiatich bývalých astronautov, sa Spojené štáty v piatok rozlúčili so zosnulým astronautom Neilom Armstrongom.

S Neilom Armstrongom sa v piatok "rozlúčil" aj Mesiac
SITA

Nechýbal 91-ročný John Glenn, prvý Američan na obežnej dráhe okolo Zeme, ako aj dvaja ostávajúci členovia posádky mesačnej misie Apolla 11 Edwin "Buzz" Aldrin a Michael Collins a stovky ďalších pozvaných smútočných hostí.

Pietna slávnosť sa konala na predmestí Cincinnati, na počesť zosnulého preletela nad jej dejiskom aj letka bojových lietadiel, ako tomu obvykle býva iba na počet padlých pilotov. Svojím spôsobom sa do pohrebu "zapojil" aj samotný Mesiac, na ktorého povrchu bol Neil Armstrong v roku 1969 ako prvý pozemšťan vôbec, a to druhým splnom v priebehu augusta.

NASA, ktorá pripravuje ešte spomienkovú bohoslužbu za Armstronga v hlavnom meste krajiny Washingtone, pravdepodobne 12. septembra, zdôraznila, že sa rozlúčila s americkým priekopníkom, výskumníkom, vlastencom a človekom, ktorý "malým krokom" realizoval v praxi sen ľudstva. Na Armstrongove pozoruhodné úspechy budeme spomínať aj v budúcnosti, vyplynulo z vyhlásenia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).


Prezident USA Barack Obama nariadil v súvislosti s Armstrongovým úmrtím stiahnuť štátne vlajky na pol žrde v celej krajine.


Neil Armstrong, ktorý ako veliteľ kozmickej lode Apollo 11 vystúpil 21. júla 1969 ako prvý človek na povrch Mesiaca a vyhlásil vtedy, že je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo, zomrel 25. augusta v Cincinatti vo veku 82 rokov na následky komplikácií po kardiochirurgickom zákroku zo 7. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok