Druhý pilier je oddnes otvorený na päť mesiacov

TASR
1.9.2012 17:12

Druhý dôchodkový pilier je oddnes otvorený na päť mesiacov, do konca januára budúceho roka. Došlo tak už k tretiemu otvoreniu kapitalizačného piliera počas jeho existencie. Tak ako aj toto, aj predchádzajúce dve otvorenia zrealizovala vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Druhý pilier je oddnes otvorený na päť mesiacov
SITA

Slováci, ktorí sa rozhodnú do systému vstúpiť by mali podpísať zmluvu s nimi vybranou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou. Naopak tí, čo chcú vystúpiť, musia najneskôr do posledného januárového dňa doručiť na ústredie alebo pobočku Sociálnej poisťovne písomnú žiadosť o výstup.

Tlačivo žiadatelia nájdu na internetovej stránke poisťovne, pričom má byť k dispozícii aj na jej jednotlivých pobočkách. "Všetkých záujemcov o výstup upozorňujeme, že žiadosť musí byť doručená SP najneskôr do 31. januára 2013. Nestačí ak ju podajú 31. januára 2013 na pošte," dodáva Marian Škotka z poisťovne.

Dôvodom otvorenia sú podľa ministerstva práce zmeny, ku ktorým pristúpilo v kapitalizačnom pilieri. Najzásadnejšou je zníženie odvodu. Súčasných deväť percent je od dnes nahradených štyrmi percentami s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňovo zvýhodnené sú však len dve percentá navyše.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok