Aktivita čínskeho výrobného sektora v auguste klesla

TASR
1.9.2012 14:25

Aktivita čínskeho výrobného sektora v auguste klesla, a viac ako analytici očakávali, na najnižšiu úroveň za deväť mesiacov. Vyplýva to z prieskumu Čínskej federácie logistiky a nákupu.

Aktivita čínskeho výrobného sektora v auguste klesla
SITA

Podľa výsledkov prieskumu sa augustový index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora znížil na 49,2 bodu z 50,1 bodu v júli. Prvýkrát od novembra 2011 sa hodnota indexu prepadla pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom odhadovali, že sa pád indexu zastaví práve na hranici 50 bodov.
Výsledky prieskumu sú ďalším zo série signálov, ktoré poukazujú na to, že čínsky priemysel zasiahla dlhová kríza eurozóny a spomaľovanie globálnej ekonomiky.


Priemysel je pritom motorom čínskeho hospodárstva a preto augustový pokles PMI vyvoláva obavy, že tempo rastu čínskej ekonomiky sa tento rok spomalí viac, ako sa očakáva. V 2. kvartáli tohto roka sa hrubý domáci produkt (HDP) Číny zvýšil medziročne o 7,6 %, čo bolo najpomalšie tempo jeho rastu od 2. kvartálu 2009. Na porovnanie, v 1. štvrťroku vzrástol HDP najväčšej ázijskej ekonomiky o 8,1 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok